Alan Lightman

ALAN LIGHTMAN (nascut la Memphis – Tennessee, in 1948) scrie cu scopul marturisit de a intelege lumea in care traieste. Pana aici nimic original. Numai ca, spre deosebire de confratii sai, Alan Lightman are un avantaj: nu e numai scriitor, ci si fizician. A studiat la Princeton si si-a luat doctoratul in fizica teoretica la California Institut of Technology, in 1974. Atras si de literatura, Lightman publica, incepand din 1981, atat studii stiintifice, in reviste de specialitate, cat si eseuri si scurte povestiri, in reviste literare. Consacrarea fizicianului ca scriitor se face in 1993, odata cu primul sau roman, Einstein's Dreams (Visele lui Einstein), tradus curand apoi in 30 de limbi. Salman Rushdie a punctat cele patru calitati esentiale ale acestei carti: „E in acelasi timp provocatoare la nivel intelectual, si emotionanta, si comica, si atat de frumos scrisa“. In 2005 Alan Lightman primeste onorific titlul de doctor in litere la Bowdoin College. Il merita din plin, macar pentru efortul de a gasi o cale de acces literara, pasionanta, spre cele mai importante si mai dificile chestiuni stiintifice.

OPERA: Einstein's Dreams (Visele lui Einstein – 1993); Good Benito (Bunul Benito – 1995); The Diagnosis (Diagnosticul – 2000); Reunion (Reuniune – 2003). Lightman a scris mai multe volume de eseuri si povestiri, cele mai cunoscute fiind Dance for Two (in traducere libera Pas in doi) si A Sense of the Mysterious (Un sens al misteriosului – 2005).De acest autor:

1
Visele lui Einstein
Timpul: aprilie–iunie 1905. Spatiul: Elvetia. Sa presupunem ca puteti citi jurnalul elvetian tinut de Albert Einstein in anul teoriei relativitatii. Gasiti in paginile lui doua personaje la fel de misterioase: un fizician pe cale sa elaboreze o teorie care zguduie lumea si Timpul lui, care nu se lasa cunoscut decat prin vise aproape romantice. Ce era in capul lui Einstein la 1905?...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.