Alexandru Nicolae

ALEXANDRU NICOLAE (n. 9 august 1986). Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București în 2008 și al programului de masterat Studii avansate în lingvistică în 2010. Doctorand în filologie și bursier POSDRU (2010-2013), cu teza Tipuri de elipsă în limba română. Legitimarea sintactică a elipsei, coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan. Din 2008, asistent de cercetare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Sectorul de gramatică. Din 2010, asistent la Universitatea „Lumina", Centrul de limbi străine. Din 2010, cadrul didactic asociat la Universitatea din București, unde predă morfologia limbii engleze și sintaxa limbii române.
Cărți în colab.: The Noun Phrase in Romance and Germanic, Amsterdam, 2011; Gramatica de bază a limbii române şi Caiet de exerciții, București, 2010; Ești COOL și dacă vorbești corect, București, 2010. Editor, în colab., al volumelor Studii lingvistice. Omagiu Profesoarei Gabriela Pană Dindelegan, București, 2007; Terminologie și terminologii, București, 2010; Limba română. Controverse, delimitări, noi ipoteze (2 vol.), București, 2010. Articole de sintaxă, morfologie și terminologie (unic autor sau în colab.), în reviste românești și în volume colective din țară și din străinătate. Lucrări în curs, în colab.: Romanian Grammar. A Linguistic Introduction, ed. Gabriela Pană Dindelegan, acceptată la Oxford University Press; cu Alexandra Cornilescu, The syntax of Romanian definite phrases; Tratatul de istorie a limbii române, vol. III, ed. Gh. Chivu.
De acest autor:

1
101 greşeli de lexic şi de semantică
Cuvinte şi sensuri în mişcare

EBOOK – EPUB / PDF

...detalii
2
101 greşeli de lexic şi de semantică
Cuvinte şi sensuri în mişcare

Greşelile de limbă sau, dimpotrivă, absenţa acestora din exprimare reprezintă o carte de vizită pentru orice vorbitor, iar limba este cartea de vizită a unei culturi şi a unui popor. Se vorbeşte tot mai mult, în ultima vreme, despre deteriorarea calităţii limbii române, iar reacţiile intelectualilor sunt numeroase....detalii