Andrei Pandele

ANDREI PANDELE (n. 1945 la Bucureşti) este arhitect, urbanist şi fotograf. A executat în perioada 1973–2006 numeroase proiecte proprii sau în colaborare, precum: hotelul de 5 stele Nature Resort la Somova, în Delta Dunării; magazin şi locuinţă în sectorul 2 al capitalei; locuinţă solară în acelaşi sector 2; sediul RomImpas din Bd. Iuliu Maniu, Bucureşti; pavilionul Ambroise Paré din La Ferté-sous-Jouarre, Île-de-France; remodelări şi amenajări de clădiri din sec. XIX pe Calea Rahovei şi Calea Victoriei, Bucureşti; hotel sanatoriu cu 16 niveluri pe o pantă foarte abruptă (80%) la Băile Herculane. În 2000 a fost coordonatorul de strategie pentru Planul Urbanistic General al capitalei. A predat cursuri pe tema fotografiei şi arhitecturii la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“. A participat, mai ales cu imagini ilustrând perioada comunistă, la expoziţii de fotografie din multe ţări.
A contribuit cu numeroase lucrări la cartea Vom muri şi vom fi liberi (1990), de Irina Nicolau ş.a. A publicat albumele Fotografii interzise şi imagini personale (2007), Martorul-surpriză: fotografii necenzurate din comunism (2008) şi volumul ilustrat Casa Poporului: un sfârşit în marmură (2009).
De acest autor:

1
Bucureștiul mutilat

Cu fotografii de Andrei Pandele, Dan Vartanian, Dan Dinescu, Sorin Vasilescu, Peter Derer, Şerban Lăcriţeanu, Andrei Bîrsan, Nic Hanu, Radu Ştefănescu

„Poate că Andrei Pandele a inventat aparatul fotografic ideal, acela care imprimă direct în memoria noastră ceea ce vedem, dar cu inima, sufletul şi viziunea lui.“ (DINU LAZĂR)

...detalii

228 pagini

in: Humanitas

Disponibil cu 57 lei

in libhumanitas.ro