Bernard-Henri Levy

Bernard-Henri Levy (n. 1948) face parte din pleiada „noilor filozofi“ care s-a afirmat la sfarsitul deceniului opt. Elev al lui Louis Althusser la Ecole Normale Superieure, a renuntat la cariera didactica pentru a se angaja in disputele aprinse ale veacului. Dupa experienta alinierii neconditionate la „stanga“, pe care a trait-o ca student in anul '68, levy a denuntat cu sarcasm iluziile intelectualitatii franceze lovite de cecitate in fata realitatilor totalitarismului comunist, relevand in egala masura primejdiile unei recrudescente a fascismului intr-o societate aflata in prada unei grave crize a culturii. Dezlantuirilor de violenta din lumea contemporana, el le opune o atitudine estetica si morala, o redefinire a rolului intelectualului in cetate, chemat sa dezbata cu responsabilitate problemele care framanta constiintele.
Este editor la editura Grasset, unde conduce colectiile „Figures“, „Enjeux“ si „Theoriciens“ si unde a publicat principalele opere ale „noilor filozofi“.
Carti publicate: La Barbarie au visage humain (Barbaria cu chip uman) – 1977, Le Testament de Dieu (Testamentul lui Dumnezeu) – 1979, L'Ideologie francaise (Ideologia franceza) – 1981, Les aventures de la liberte (Aventurile libertatii) – 1990.
Bernard-Henri Levy este, de asemenea, autorul romanului Diable en tete, incununat, in 1984, cu premiul Medicis.De acest autor:

1
Barbaria cu chip uman
Intr-o vreme plina de sperante si promisiuni, la ceasul de triumf al unui optimism nascut dintr-o acumulare fara precedent a cunostintelor, Bernard-Henri Levy scrie o carte tulburatoare. Marcat de framantatul mai '68, el pune in discutie ideea insasi de progres....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.