Dorel Visan

Dorel Vişan s-a născut la data de 23 iunie 1937 în comuna Tăuşeni (judeţul Cluj). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul "Lucian Blaga" din Cluj.

Este unul din cei mai importanţi actori de film din România şi unul din puţinii care au ajuns la o solidă reputaţie europeanã. În anul 1974 a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală", iar patru ani mai târziu este magistral în „Între oglinzi paralele", în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul „Iacob", film în care Vişan a realizat rolul său de referinţă. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: "Dorel Vişan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute".

După ce, în anul 1988, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeţii, în anul 1995 acelaşi regizor i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor". Pentru prestaţia din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa. Presa franceză şi criticii de film l-au elogiat astfel:

Senatorul e genial interpretat de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănã ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. "Senatorul melcilor" ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vişan, în rolul titular. (Thierry Jousse - Cahiers du Cinema).
Se reţine jocul excepţional al lui Dorel Vişan în rolul senatorului. Acest rol ar fi putut foarte bine să-i aducã un premiu de interpretare masculinã. (Montreal)
În anii următori, Dorel Vişan a jucat în filmele „Magnatul" (2004) şi „Sistem nervos" (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj şi din filme, a fost şi director al Teatrului "Lucian Blaga" din Cluj, precum şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din acelaşi oraş.


De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981),
Cel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987),
nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988),
Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995),
Milleniu - Hall of Fame - "Honoring prominent citizens of the Twentieth Century" (1998),
Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

(sursa: wikipedia)
De acest autor:

1
Povestea povestilor (Voce)

„Boccaccio însuşi ar fi pălit de invidie dacă ar fi putut să citească această capodoperă a erotismului comic - Povestea poveştilor a lui Ion Creanga" (Gabriel Liiceanu)

...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.