Franz Werfel

Scriitorul austriac Franz Werfel (10 septembrie 1890-26 august 1945) a crescut in cercurile evreiesti de limba germana din Praga. Intre prietenii sai se afla Franz Kafka si Max Brod. Publica, inca in studentie, un prim volum de versuri, Der Weltfreund (Prietenul lumii intregi - 1911). Tot de atunci dateaza si primele sale incercari dramatice. Traieste o vreme la Viena, apoi la Hamburg. Intre 1912-1915, este lector la editura lui Kurt Wolf din Leipzig, specializata in publicatii de avangarda. Perioada Leipzig este importanta mai ales datorita prieteniei cu Rilke, a carui influenta va fi semnificativa in scrierile lui Werfel. In 1917 tanarul, pe atunci poet, o cunoaste pe Alma Mahler-Gropius, cu unsprezece ani mai in varsta decat el, o faimoasa figura feminina a inceputului de secol XX: vaduva lui Gustav Mahler, fosta sotie a arhitectului Walter Gropius, iubita de Gustav Klimt si de Oskar Kokoschka. Abia in 1929 insa, Werfel va deveni al treilea sot al Almei. La indemnul ei paraseste orice activitati mondene si se retrage la masa de scris. Publica nuvele, romane, drame expresioniste care-l fac curand celebru. In 1938 fuge de fascisti in Franta, la Sanary-sur-Mer, apoi, in 1940, trecand pe jos Pirineii, ajunge in Spania, in Portugalia si, in final, se refugiaza in Statele Unite, la Beverly Hills. Culmea gloriei o atinge cu trilogia istorica Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh (1933) si cu ‰comedia unei tragediiŽ Jacobowsky si colonelul (1944). Agapa absolventilor, roman publicat in 1928, se naste in teritoriul neutru situat intre psihologie si psihanaliza.

Opere principale:
Romane: Verdi (1924), Der Abituriententag (Agapa absolventilor,1928), Barbara oder die Frommigkeit (Barbara sau pietatea, 1929), Die Vierzieg Tage des Musa Dag (Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh, 1933/1947), Der veruntreute Himmel (Cerul furat, 1939), Das Lied von Bernadette (Cantecul Bernadettei, 1941).
Teatru: Die Versuchung (Ispita, 1912), Der Spiegelmensch (Omul aparent, 1920), Paulus unter den Juden (Paulus printre evrei, 1926), In einer Nacht (Intr-o noapte, 1937), Jacobowsky una der Oberst (Jacobowsky si colonelul, 1944).Numeroase volume de versuri.

Emeric si Marcela Deutsch au mai tradus din germana, franceza, engleza si maghiara, printre alte titluri, Erasmus din Rotterdam si Joseph Fouche (Gramma, 1998), de Stefan Zweig, Leon Feuchtwanger, Evreica din Toledo (in colaborare), Estetica tragicului de Johannes Volkelt (Univers, 1978), Medicul SS si copiii de Gunther Schwarberg (Editura Politica, 1982), Lupta cu ingerul de Anthony Quinn (Meridiane, 1977), Csontvary de Nemeth Lajos (Meridiane, 1974), Michelangelo de Herbert von Einem, Masacrarea indienilor de Lucien Bodard (Editura Politica, 1976).De acest autor:

1
Agapa absolventilor

Inculpatul Adler este banuit de a fi ucis o prostituata. Judecatorul de instructie Ernst Sebastian ii ia un prim interogatoriu, apoi, in aceeasi seara, se duce la „agapa absolventilor“, unde sarbatoreste 25 de ani de la terminarea liceului. Cele doua secvente, interogatoriul si intalnirea cu fostii colegi, sunt insa legate intre ele printr-un fir care trebuie descalcit....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.