Hanif Kureishi

HANIF KUREISHI, scriitor de origine pakistanezo-engleză, s-a născut în 1954 în Kent, Anglia. A studiat filozofia la King's College, Londra, scriind apoi texte pornografice pentru a se putea întreţine, sub pseudonimul Antonia French. În 1981 a obţinut Premiul George Devine pentru piesa Outskirts iar în 1982 a fost numit writer in residence la Royal Court Theatre. Pentru scenariul filmului My Beautiful Laundrette, din 1984, a primit o nominalizare la Oscar. A scris, de asemenea, scenariile filmelor Sammy and Rosie Get Laid şi London Kills Me (1991, pe care l-a şi regizat), The Mother (2003), Venus (2007). Piesa lui Sleep With Me (1999) a avut premiera la National Theatre din Londra în 1999, fiind urmată de When the Night Begins, produsă de Hampstead Theatre în 2004. Primul său roman, Buddha din suburbie (The Buddha of Suburbia, 1990; Humanitas Fiction, 2007), s-a bucurat de mare succes, fiind tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi. I-au urmat romanele The Black Album (1995) şi Darul lui Gabriel (Gabriel's Gift, 2001; Humanitas, 2005), precum şi volumele Intimitate şi alte povestiri (Intimacy, 1998; Humanitas, 2003) – ecranizat în 2001, în regia lui Patrice Chéreau –, Midnight All Day (1999) şi The Body and Other Stories (2002). În 2008, publică Am ceva să-ţi spun (Something to Tell You; Humanitas Fiction, 2010). Hanif Kureishi a fost recompensat în Franţa cu medalia Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, iar în ţara sa, cu CBE. | www.hanifkureishi.com

foto © Jane Brown
De acest autor:

1
Intimitate

Considerată cea mai bună carte de până acum a lui Hanif Kureishi, Intimitate constituie un studiu de o sinceritate crudă al temerilor și dorințelor care îl pot determina pe un bărbat să-i părăsească pe cei pe care îi iubește.

Asculta un fragment.

...detalii

0 pagini

in: Humanitas Multimedia

Disponibil cu 66.47 lei

in libhumanitas.ro

2
Am ceva să-ţi spun

Prozator, dramaturg şi scenarist, Hanif Kureishi a câştigat prestigiosul Whitbread Award şi a fost de două ori nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu. Opera lui literară este tradusă în treizeci şi şase de limbi.

...detalii
3
Buddha din suburbie

Un roman-cult, recompensat cu Premiul Whitbread, care a stat la baza serialului BBC de mare succes Buddha din suburbie, in regia lui Roger Michell, coloana sonora fiind semnata de David Bowie.

...detalii
4
Darul lui Gabriel
– Un roman cu si despre masti – ale rasei, ale artei, ale adolescentei.
– O carte despre vis si suprarealitatea imediata.
– Un adolescent se îndragosteste de darul pe care îl primeste, pentru ca îl face sa se bucure de darul pe care îl are.
– Londra anilor `70, decadenta si burgheza, vazuta prin ochii unui pictor adolescent. ...detalii
5
Intimitate si alte povestiri
Considerata cea mai buna carte de pana acum a lui Hanif Kureishi, Intimitate constituie un studiu de o sinceritate cruda al temerilor si dorintelor care il pot determina pe un barbat sa-i paraseasca pe cei pe care ii iubeste. ...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.