În sălbăticie

Jon Krakauer

În sălbăticie

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Raftul Denisei

Embed:

În sălbăticie s-a menţinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la două premii Oscar.

Povestea emoţionantă a morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992 stârneşte reacţii intense în societatea americană. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publică un articol pe această temă, impresionat de asemănarea dintre povestea tânărului şi propriile lui experienţe, dar şi ale altora dinaintea lor. După o minuţioasă cercetare, Krakauer scrie În sălbăticie, refăcând traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivaţiei care l-a condus către un sfârşit tragic. Krakauer trasează o serie de paralele între destinul lui McCandless şi al altor tineri, purtaţi, înaintea lui, de aceleaşi idealuri, tineri dispăruţi fără urmă, înghiţiţi de abisul sălbăticiei. Autorul ajunge la concluzia că atracţia exercitată de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternică. Chemării instinctive i se adaugă adesea formaţia intelectuală, care nu face decât să intensifice acest imbold, cum se întâmplă în cazul lui McCandless. Dar natura, privită dincolo de perdeaua de iluzii ţesută de scriitori, poate fi adesea surprinzătoare şi nemiloasă.

  Citeşte câteva pagini

Marţi, 19 iunie 2012, la Green Hours, a avut loc lansarea cărţii În sălbăticie de John Krakauer şi a filmului pe DVD Into the wild în regia lui Sean Penn. Despre carte şi despre film au vorbit Iulia Blaga, Uca Marinescu, Denisa Comănescu, Alex Găvan, Irina Margareta Nistor şi Dan Silviu Boerescu.
Revelatorii au fost comentariile doamnei Uca Marinescu, binecunoscuta exploratoare româncă. Domnia sa ne-a dat amănunte uimitoare despre muntele Mc Kinley din Alaska, la poalele căruia şi-a gasit sfârşitul Christopher McCandless. Foarte interesante au fost analiza psihologică a personajului făcută de alpinistul de renume mondial, Alex Găvan, precum şi detaliile despre supravieţurire în Alaska.

De la dreapta la stânga: Iulia Blaga, Uca Marinescu, Denisa Comănescu, Alex Găvan, Irina Margareta Nistor şi Dan Silviu Boerescu.

  Rodica Grigore, „Odiseea din Alaska“ (Viaţa românească, septembrie 2014)

  Alexandra Găujan, „Căutare fără compromisuri“ (Bookblog.ro, mai 2011)

  Iulia Blaga, „De ce merită citit În sălbăticie/Into the Wild (o falsă autoreclamă)“ (HotNews.ro, mai 2012)

Info
Jon Krakauer
Recenzii
Detalii produs
Jon Krakauer
Jon Krakauer

JON KRAKAUER s-a născut în 1954 în Brookline, Massachusetts, și a crescut în Corvallis, Oregon, fiind încă din copilărie un împătimit al drumețiilor și al alpinismului. După ce a absolvit Hampshire College, Massachusetts, în 1976, și-a câștigat o vreme existența ca tâmplar, pescar și vânzător de somon.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.