Închide Close
Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?

Editura Humanitas Fiction

Horace McCoy, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? – momentul culminant al carierei de scriitor a lui Horace McCoy – a stat la baza unui film celebru din 1969, în regia lui Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young şi Red Buttons în rolurile principale. Nominalizat la nouă Premii ale Academiei Americane de Film, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? avea să-i aducă Oscarul lui Gig Young pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 1932, Marea Criză economică îi împingea pe oameni la gesturi disperate. Doi actori lipsiţi de şansă, Gloria şi Robert, se înscriu la una dintre marile atracţii ale vremii: maratoanele de dans. Obligaţi să danseze săptămâni de-a rândul, sub ochii spectatorilor în căutare de senzaţii tari, concurenţii traversează un calvar inimaginabil, care devine o metaforă a supravieţuirii în anii cumpliţi ai Recesiunii.

Despre Horace McCoy

HORACE MCCOY (1897-1955) s-a născut într-o familie de origine americano-irlandeză, în Nashville, Tennessee. A părăsit şcoala la şaisprezece ani, câştigându-şi existenţa ca şofer de taxi, mecanic şi comis voiajor. A luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat pentru bravură. În timpul Marii Crize a anilor '30, pleacă la Hollywood, la invitaţia unui agent, dar nu reuşeşte să obţină rolul pentru care dă probă. Cum recesiunea economică se adânceşte, McCoy e nevoit să doarmă în maşini abandonate, să accepte slujbe modeste (culegător de fructe, vânzător etc.), până când e angajat ca bodyguard la un maraton de dans în Santa Monica, experienţă care va sta la baza romanului Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? (They Shoot Horses, Don't They? ), publicat în 1935. Va continua să scrie scenarii pentru filme de serie B, dar şi două romane, No Pockets in a Shroud (1937) şi I Should Have Stayed Home (1938), ambele mărturii autobiografice ale experienţelor sale amare la Hollywood. După nu mai puţin de şaisprezece scenarii, scrise între 1937 şi 1940, intră în elita scenariştilor hollywoodieni graţie filmului Gentleman Jim, cu Errol Flyn. La mijlocul anilor '40, Jean-Paul Sartre, André Gide şi André Malraux descoperă romanul Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?, pe care Simone de Beauvoir îl va considera „primul roman existenţialist american". Deşi scriitorii europeni îl pun alături de Faulkner, Steinbeck şi Hemingway, McCoy, falit şi alcoolic, cade pradă depresiei. Cu un ultim efort va finaliza romanul Kiss Tomorrow Goodbye, cel mai bun roman al său de după Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?, publicat în 1948. Moare pe 15 decembrie 1955, în timp ce lucra la un nou roman.

Recenzii

„Primul roman existenţialist american.“ (Simone de Beauvoir)

„O parabolă întunecată a vieţii în America Marii Crize economice din anii '30.“ (New York Times)

Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? îl aşază pe Horace McCoy alături de alţi mari autori ai anilor '30, precum Nathanael West, James O'Hara sau F. Scott Fitzgerald, cei care au pus în lumină atmosfera viciată a Hollywoodului şi, prin aceasta, capcanele şi falsitatea visului american.“ (John Harvey)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 192
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-495-4
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Horace McCoy
  • Traducere: Dan Croitoru

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

21 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Soare întunecat de Eric-Emmanuel Schmitt

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact