12 cărți pentru 2020 recomandate de Denisa Comănescu și de Mircea Mihăieș

Denisa Comănescu recomandă
Zile de Crăciun

JEANETTE
WINTERSON
Zile
de Crăciun

Pentru că în cele 12 povestiri din volum simți cum Spiritul Crăciunului pune stăpânire pe lume. Iar cele 12 rețete care le însoțesc au fiecare ceva irezistibil.
Brisbane

EVGHENI
VODOLAZKIN
Brisbane

Pentru că Gleb Ianovski povestește despre copilărie și tinerețe, despre iubire și moarte, despre cale și dăruire cu o încredere în cuvinte atât de intensă și luminoasă, încât alungă frica din noi.
A fost odată un râu

DIANE
SETTERFIELD
A fost odată un râu

Pentru că e o călătorie uluitoare pe Tamisa plină de secrete a poveștilor cu iz gotic de sfârșit de secol XIX, din care cititorul de secol XXI nu mai vrea să se întoarcă.
Eugenia

LIONEL
DUROY
Eugenia

Pentru că îi împlinește visul lui Mihail Sebastian, oferindu-ne acest roman vibrant, cu o naratoare tânără, naivă și atât de îndrăgostită, în locul cărții pe care autorul Jurnalului nu a mai avut timp s-o scrie.
Tot binele și tot răul

CARE
SANTOS
Tot binele și tot răul

Pentru că e un roman viu, percutant, care tratează probleme actuale sensibile: fragilitatea relațiilor de familie, adulterul și singurătatea, graba și viața netrăită, spaima de trecut și lipsa de comunicare.
Soția aviatorului

MELANIE
BENJAMIN
Soția aviatorului

Pentru că Anne Lindbergh are o istorie fascinantă: ajunge o aviatoare renumită, alături de soțul ei, celebrul pilot Charles Lindbergh, se reinventează după trădările acestuia și reușește să-și facă auzită vocea. Iar cartea, impecabil documentată, îi va seduce pe iubitorii de ficțiune istorică.
Mircea Mihăieș recomandă
ABC-ul lecturii Ghid spre Kulthură

EZRA POUND
ABC-ul lecturii.
Ghid spre Kulthură

Pentru că în cele două cărți adunate în acest volum veți găsi cea mai bună introducere în istoria modernismului. Între altele, pentru că sunt creația celui care e „inventatorul“ curentului care a transformat, pe cele două maluri ale Atlanticului, literatura și arta.
Intuiționista

COLSON
WHITEHEAD
Intuiționista

Pentru că este un roman cu un aer pe jumătate utopic, pe jumătate magic, ieșit de sub pulpana savanteriilor lui Umberto Eco. E și istoria unui oraș (evident, New Yorkul) pe cât de misterios, pe atât de fascinant.
Chemarea tribului

MARIO
VARGAS LLOSA
Chemarea tribului

Pentru că este un veritabil thriller ideologic. O istorie sui-generis a liberalismului, văzută prin perspectiva principalilor săi reprezentanți în politică și cultură, de la Adam Smith, la Isaiah Berlin, Raymond Aron și Jean-François Revel.
O dimineață de iubire pură

YUKIO
MISHIMA
O dimineață
de iubire pură

Pentru că ne apar șapte ipostaze ale iubirii, dintre care nici una nu e pură. O performanță demnă de un adevărat samurai, așa cum a fost Mishima. Exotice și crude, povestirile sunt o variantă orientală a goticului britanic.
Zmeie de hârtie

ROMAIN
GARY
Zmeie de hârtie

Pentru că este un roman testamentar, care, într-un fel, ne înfățișează ceea ce Romain Gary știa cel mai bine să scrie: o poveste de dragoste. Una pe fondul cumplit al războiului, care transformă personajele în pioni tragici ai istoriei.
Toată lumina pe care nu o putem vedea

ANTHONY
DOERR
Toată lumina
pe care nu o putem vedea

Pentru că romanul lui Doerr, ca și cel al lui Gary, e legat de cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă ar fi să-i dau alt titlu, pornind de la cele două personaje centrale, Marie-Laure și Werner, i-aș spune „Cartea întâlnirilor magice“.