Rătăcirile lui Herman Melville

Jay Parini

Rătăcirile lui Herman Melville

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Raftul Denisei

Embed:

În romanul lui Jay Parini, aflat în curs de ecranizare, Herman Melville, personalitate vulcanică, saturniană, e deopotrivă figura paternă autoritară de care fiii săi nu reuşesc niciodată să se apropie, dar şi un partener de viaţă introvertit şi uneori agresiv, care sfârşeşte prin a transforma afecţiunea soţiei sale, Lizzie, şi fascinaţia resimţită de aceasta în tinereţe faţă de viaţa lui aventuroasă în compasiune amestecată cu teamă. Însă dincolo de nebuloasa unei existenţe cotidiene frământate şi înnegurate se conturează opera impresionantă a unuia dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XIX-lea.

Narat pe mai multe planuri şi din multiple perspective, glisând între tărâmurile exotice de la tropice (precum insulele Marchize, unde Herman Melville trăieşte o vreme printre canibali) şi New York, care se confundă pentru autorul lui Moby Dick cu neliniştea şi angoasa existenţială, romanul dezvăluie treptat culisele întunecate ale vieţii şi operei unui autor ale cărui detalii biografice au rămas mai degrabă un mister pentru exegeţii săi.

  Citeşte câteva pagini

 Emilian Galaicu-Păun, „Jay Parini, Rătăcirile lui Herman Melville (Radio Europa Liberă, iunie 2014)

  Rodica Grigore, „Pe urmele lui Herman Melville“ (Cultura, iunie 2014)

  Elisabeta Lăsconi, „Când personajul se numeşte Herman Melville“ (România literară, februarie 2014)

Info
Jay Parini
Recenzii
Detalii produs
Jay Parini
Jay Parini

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie şi un doctorat obţinut în 1975 la University of St. Andrews din Scoţia, devine profesor de limba engleză la Darmouth College. Din 1982 se mută la Middlebury College din Vermont, unde predă şi în prezent.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.