Stigmatul Casandrei

Cinghiz Aitmatov

Stigmatul Casandrei

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Raftul Denisei

Embed:

Cinghiz Aitmatov este unul dintre cei mai importanti scriitori de limba rusa postbelici, iar cartile sale sunt traduse in peste douazeci de limbi.

Ce ramane din Stigmatul Casandrei dupa ce afli din paginile lui despre sinuciderea spectaculoasa in cosmos a unui savant rus, transmisa in direct la televiziune cu tot dichisul, despre linsarea unui futurolog american savarsita pe pamant american de catre o multime iesita din minti sau a unei studente aflate printre demonstrantii spumegand de furie din Piata Rosie? Ramane strigatul deznadajduit al unui om care vrea sa spuna adevarul si nu este crezut, asa cum Casandra, la randul ei, fusese blestemata sa i se puna la indoiala adevarurile rostite. Iar acest adevar, strigat cu disperare si necrezut de nimeni, este ca Raul se afla in oameni, indiferent ce nume poarta: "capcanele pentru cadavre" puse de militarii sovietici in Afganistan pentru uciderea populatiei civile, faradelegile savarsite in vremea balaurului cu doua capete, numit pe scurt Hitlerstalin sau Stalinhitler, sau "productia fetusilor-x" - copii ai nimanui insamantati in uterele-incubator ale detinutelor din Uniunea Sovietica pentru crearea omului nou.

  Rodica Grigore despre Stigmatul Casandrei („Semne şi prevestiri“, Cultura, 18 iunie 2010)

Info
Cinghiz Aitmatov
Recenzii
Detalii produs
Cinghiz Aitmatov
Cinghiz Aitmatov

Cinghiz Aitmatov s-a nascut la 12 decembrie 1928 la Seker, in nordul Kirgizstanului (pe atunci Republica Socialista Sovietica Kirghiza). In 1956 este admis la Institutul de Literatura Maxim Gorki din Moscova, iar intre 1958 si 1966 este corespondentul ziarului Pravda in Republica Kirghiza.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.