Zbor peste Long Island

Chang-rae Lee

Zbor peste Long Island

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Raftul Denisei

Embed:

CHANG-RAE LEE s-a născut la Seul, la 29 iulie 1965. A emigrat în SUA împreună cu familia când avea 3 ani. Şi-a petrecut copilăria la Westchester, statul New York. A urmat cursurile Academiei Phillips Exeter din Exeter, statul New Hampshire. A absolvit Universitatea Yale, obţinând licenţa în limba engleză în 1987, şi Universitatea din Oregon, obţinând titlul de Master of Fine Arts în arta scrisului în 1993. Înainte de a se dedica în totalitate profesiei de scriitor, a fost analist financiar pe Wall Street timp de un an. Actualmente predă arta scrisului la Universitatea Princeton, unde este şi directorul programului acestei universităţi de artă a scrisului. Cu primul lui roman, Native Speaker (1995), în care tratează alienarea şi trădarea cum sunt ele văzute de un imigrant coreean, implicat în spionaj industrial, a câştigat, în 1996, Premiul Fundaţiei Hemingway, ce se acordă unui pozator american pentru cartea sa de debut. Următorul roman, A Gesture Life (1999), se opreşte asupra temei identităţii şi asimilării, văzute prin ochii unui medic american de origine japoneză, care îşi aminteşte experienţa prin care a trecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a tratat nişte prostituate coreene de la bordelurile de pe front. După 2004, anul în care a apărut Zbor peste Long Island, a mai publicat romanele The Surrendered, Una vita formale şi Flying Solo over Long Island.

Foto © Morad Bouchakour

', 'nid' => '4821', 'firstname' => 'Chang-rae', 'lastname' => 'Lee', 'photo' => 'jpg', 'role' => 'Autor', 'url' => '/chang-rae-lee', )), ), 'links' => array ( ), )) -->
Pret: 9.63

Chang-rae Lee, pe care publicaţia New Yorker îl consideră unul dintre cei 20 de scriitori ai secolului XXI, şi-a confirmat locul în această pleiadă cu Zbor peste Long Island, roman electrizant care surprinde ce se află dincolo de confesiunea unui om aparent resemnat cu propria lui înstrăinare.

Jerry Battle, naratorul contemplativ din impresionantul roman al lui Chang-rae Lee, este înrudit spiritual cu Harry (Rabbit) Angstrom, eroul lui John Updike. Creând lumea lui Jerry, un petic din Long Island undeva între districtul Cheever şi verdele paradis dispărut al lui Gatsby, Lee oferă instantanee spectaculoase despre clasa de mijloc şi despre cum se raportează personajul său la „norocul pe care-l poţi avea într-un macrocosmos plin de lucruri fără nici o legătură cu tine".

„Un roman maiestuos. Lee nu este primul care a dat la iveală faptul că suburbiile ascund adâncimi nebănuite de suferinţă cumplită şi nemulţumire. John Updike, Richard Ford, Rick Moody şi John Cheever au trecut şi ei prin această experienţă. Dar portretul pe care îl face Chang-rae Lee este mai actual decât oricare altul. Perfecţiunea strălucitoare a prozei lui Lee este ea însăşi o metaforă, un simbol al splendorii superficiale, fără cusur, a suburbiei americane." (Time)

  Citeşte câteva pagini

  Dan C. Mihăilescu prezintă Zbor peste Long Island (ProTV, „Omul care aduce cartea“, iunie 2010)

  Rodica Grigore, „Sfârşitul noului Vis American“ (Cultura, 17 ianuarie 2011)

Info
Chang-rae Lee
Recenzii
Detalii produs
Chang-rae Lee
Chang-rae Lee

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.