Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Jon Krakauer, În sălbăticie

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

În sălbăticie s-a menţinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la două premii Oscar.

Povestea emoţionantă a morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992 stârneşte reacţii intense în societatea americană. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publică un articol pe această temă, impresionat de asemănarea dintre povestea tânărului şi propriile lui experienţe, dar şi ale altora dinaintea lor. După o minuţioasă cercetare, Krakauer scrie În sălbăticie, refăcând traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivaţiei care l-a condus către un sfârşit tragic. Krakauer trasează o serie de paralele între destinul lui McCandless şi al altor tineri, purtaţi, înaintea lui, de aceleaşi idealuri, tineri dispăruţi fără urmă, înghiţiţi de abisul sălbăticiei. Autorul ajunge la concluzia că atracţia exercitată de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternică. Chemării instinctive i se adaugă adesea formaţia intelectuală, care nu face decât să intensifice acest imbold, cum se întâmplă în cazul lui McCandless. Dar natura, privită dincolo de perdeaua de iluzii ţesută de scriitori, poate fi adesea surprinzătoare şi nemiloasă.

Marţi, 19 iunie 2012, la Green Hours, a avut loc lansarea cărţii În sălbăticie de John Krakauer şi a filmului pe DVD Into the wild în regia lui Sean Penn. Despre carte şi despre film au vorbit Iulia Blaga, Uca Marinescu, Denisa Comănescu, Alex Găvan, Irina Margareta Nistor şi Dan Silviu Boerescu.Revelatorii au fost comentariile doamnei Uca Marinescu, binecunoscuta exploratoare româncă. Domnia sa ne-a dat amănunte uimitoare despre muntele Mc Kinley din Alaska, la poalele căruia şi-a gasit sfârşitul Christopher McCandless. Foarte interesante au fost analiza psihologică a personajului făcută de alpinistul de renume mondial, Alex Găvan, precum şi detaliile despre supravieţurire în Alaska.

De la dreapta la stânga: Iulia Blaga, Uca Marinescu, Denisa Comănescu, Alex Găvan, Irina Margareta Nistor şi Dan Silviu Boerescu.

  Rodica Grigore, „Odiseea din Alaska“ (Viaţa românească, septembrie 2014)

  Alexandra Găujan, „Căutare fără compromisuri“ (Bookblog.ro, mai 2011)

  Iulia Blaga, „De ce merită citit În sălbăticie/Into the Wild (o falsă autoreclamă)“ (HotNews.ro, mai 2012)

Despre Jon Krakauer

JON KRAKAUER s-a născut în 1954 în Brookline, Massachusetts, și a crescut în Corvallis, Oregon, fiind încă din copilărie un împătimit al drumețiilor și al alpinismului. După ce a absolvit Hampshire College, Massachusetts, în 1976, și-a câștigat o vreme existența ca tâmplar, pescar și vânzător de somon. În 1977 a escaladat de unul singur calota Stikine, pentru ca în 1992 să cucerească Cerro Torre, din Patagonia. În 1996 i-a apărut volumul În sălbăticie (Into the Wild; Humanitas Fiction, 2012, 2018), devenit imediat bestseller. În 1996 Jon Krakauer a ajuns pe culmea Everestului, însă în timpul coborârii o furtună i-a ucis pe patru dintre cei cinci tovarăși alături de care începuse ascensiunea. Articolul pe care l-a scris în revista Outside pornind de la această tragedie a primit National Magazine Award, ulterior fiind dezvoltat într-o carte, În aerul rarefiat (Into Thin Air, 1997; Humanitas Fiction, 2012, 2018), tradusă în multe limbi și ecranizată în același an de Robert Markowitz. A fost desemnată „Cartea anului“ de către Time Magazine, numărându-se printre finalistele la National Book Critics Circle Award, iar în 1998 a fost inclusă pe lista celor trei finaliste pentru Pulitzer Prize. În 1997 Jon Krakauer a fost distins cu Walter Sullivan Award for Excellence in Science Journalism, acordat de American Geophysical Union. În 1999 scriitorul a fost recompensat cu Academy Award in Literature, acordat de American Academy of Arts and Letters. Cartea sa din 2003, Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith, are ca temă centrală fundamentalismul mormon. În 2009 publică volumul Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman, iar în 2015, Missoula: Rape and Justice System in a College Town. De peste două decenii, Krakauer este un neobosit colaborator al publicațiilor Outside, Architectural Digest, The Washington Post, The New York Times și National Geographic Magazine. Cărțile lui au fost traduse și publicate în peste 25 de țări.

Recenzii

„Povestea reală a tânărului Christopher McCandless, care a făcut autostopul până în Alaska, unde, după un timp, a fost găsit mort la poalele muntelui McKinley, este poate cea mai dramatică, mai frumoasă şi mai simbolică poveste a epocii noastre despre chemarea sălbăticiei, voluptatea rătăcirii şi mirajul izolării de civilizaţie. Scrisă admirabil, la limita jurnalului de călătorie şi a introspecţiei poetice, În sălbăticie este o carte care te inspiră şi te pune pe gânduri deopotrivă. Jon Krakauer a dat o adevărată fabulă modernă despre confruntarea omului cu sălbăticia din el însuşi." (Marius Chivu, autorul volumului Trei săptămâni în Himalaya)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: În sălbăticie
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-329-2
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Jon Krakauer
  • Traducere: Iulia Blaga

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact