Calea samuraiului astazi

Yukio Mishima

Calea samuraiului astazi

Lectura: Constantin Codrescu


Humanitas Multimedia, Eseistică / Colectia: Hors collection

Embed:

"Viaţa nu durează decât o clipă. Trebuie să o trăieşti făcând ceea ce îţi place. În această lume trecătoare ca un vis, să trăieşti în mizerie făcând ceea ce îţi displace e curată nebunie." (Yukio MISHIMA)

"La prima vedere, pentru noi, europenii, Yukio Mishima este un Cioran nipon. Scriitorul japonez pune lumea de astăzi în faţa unei oglinzi care îi arată cât de strâmbă a ajuns şi invocă la tot pasul moartea şi sinuciderea. Mishima are însă cu totul alte resorturi decât Cioran în a face apel la moarte (în plus, el nu doar a cochetat cu ideea sinuciderii, ci chiar a pus-o în practică). Cel care îi călăuzeşte gândirea lui Yukio Mishima, oglinda de care vorbeam mai sus, e tradiţionalul cod al samurailor, Hagakure, iar Calea samuraiului astăzi este o odă închinată acestui cod. O carte a morţii, menită să te împace cu perspectiva propriului sfârşit; în descendenţa lui Hagakure, acesta e privit ca "o desăvârşire a vieţii", iar meditaţia zilnică asupra morţii e recomandată de Yukio Mishima, pentru că asigură igiena mentală şi te ajută să te concentrezi mai bine asupra vieţii.
Din perspectiva normelor etice ale samurailor, valorile existenţelor noastre se schimbă. Totul stă sub semnul onoarei, iar tăria de caracter trebuie să ne călăuzească şi în acţiune, şi în iubire. Desigur, aceste lucruri sunt străine lumii în care trăim, dar poate că, ascultându-l pe Mishima prin vocea calda şi gravă a actorului Constantin Codrescu, vom reuşi să ne oprim puţin din goana bezmetică în care suntem antrenaţi, să ne mai gândim şi la altceva.
O carte care face apologia normelor etice şi de conduită ale samurailor pe plaiurile mioritice? Cum onoarea se găseşte din ce în ce mai puţin pe aceste meleaguri, un curs despre ea este cu siguranţă necesar." (Cezar PAUL-BĂDESCU)

„Încerc să mă desprind de tulburătoarea stare pe care Calea samuraiului mi-a provocat-o atunci când am citit-o; dar mai ales atunci când aplecându-mă cu atenţie asupra fiecărui rând, cu ocazia fericită a imprimării acestui audiobook, în urma invitaţiei editurii Humanitas Multimedia. Am descoperit un spaţiu incredibil, oameni care trăiesc şi mor demni în lumina lui Soare Răsare. Oameni cu suflet frumos, purtând în egală măsură cumpăna vieţii şi a morţii, acceptând nu cu resemnare, ci în deplină înţelegere şi înţelepciune destinul unui mare popor. O ţară unică, o morală unică, o carte unică." (Constantin CODRESCU)

Calea samuraiului astăzi (asculta un fragment)

Info
Yukio Mishima
Constantin Codrescu (voce)
Recenzii
Trivia
Detalii produs
Yukio Mishima
Yukio Mishima

De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul şi dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, s-a născut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai şi începe să scrie încă de la vârsta de doisprezece ani.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.