Cine sunt? Ce sunt?

Vlad Zografi, Cătălin Strat, Ioana Pârvulescu, Andrei Cornea

Cine sunt? Ce sunt?

Concursul Humanitas în licee. Un concurs de cultură generală

Humanitas Multimedia / Colectia: Afinități

Embed:
Pret: 37.57

Cine sunt? Ce sunt? este cartea Concursului Humanitas în licee, un concurs de cultură generală. Capitolele acestui volum sunt temele etapelor primei ediţii a Concursului Humanitas în licee: Secolul 19 • Darwnismul • Grecia antică • Naşterea universului • Istoria românilor

Autori: Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi, Andrei Cornea şi Cătălin Strat
Grafica: Mihail Coşuleţu

„Aveam 14 ani (asta era prin 1956) și eram elev la Gheorghe Lazăr când am aflat că voi face parte din echipa care va reprezenta liceul la concursul Drumeţii veseli. Echipa adversă era de la Colegiul Sfântul Sava. Înfruntarea dintre două licee, care avea loc în fiecare duminică la ora 11, se transmitea în direct la radio. Miza concursului erau o bicicletă (marca Victoria) și o excursie. Bicicleta era pentru elevul care «rămânea în picioare» pe tot parcursul concursului, iar excursia (la munte) era pentru clasa lui.
În urmă cu câțiva ani, Humanitas Multimedia a îmbrăcat în haine noi Drumeţii veseli şi a propus câtorva dintre cele mai bune licee din țară un concurs de cultură generală cu bibliografie Humanitas. A rezultat un spectaculos remake al concursului de acum mai bine de 50 de ani: făcut în libertate, fără spaima cenzurii (temele și întrebările de pe vremuri erau aprobate «la partid»), cu cei mai aleși intelectuali ai țării ca autori ai întrebărilor, 22 de licee din 10 orașe înscrise încă de la prima ediție... Așadar un spectacol ludic-cultural de cea mai bună calitate. Și acum, iată, un prim volum dintr-o serie care reprezintă o încântătoare plimbare prin lumea culturii generale.
Scenariul Concursului Humanitas în licee – bazat pe cele două clase de întrebări Cine sunt? Ce sunt? – a fost scris de Ioana Pârvulescu, care, la rândul ei, a avut în minte concursul de cultură generală de la France 3 al lui Julien Lepers, Questions pour un champion. Dar în tiparul acestuia ea a adăugat, introducând secvențe de proză romanescă, umor, subtext, spirit ludic și viață. Modelul oferit de Ioana Pârvulescu a devenit apoi regulă pentru toți ceilalți autori." (Gabriel LIICEANU)

Sunt în pregătire volumele următoarelor ediţii ale Concursului Humanitas în licee:
Cine sunt? Ce sunt? cu temele Caragiale, Fizica, Odysseia şi Între Orient şi Occident şi autorii Dan C. Mihăilescu, Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Vlad Russo şi Ioana Pârvulescu
Cine sunt? Ce sunt? cu temele Cele mai frumoase povestiri din Biblie, Numerele Naturii, Mozart, În faţa unei picturi şi
autorii Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu, Vlad Zografi, Victor Ieronim Stoichiţă

Info
Vlad Zografi
Cătălin Strat
Ioana Pârvulescu
Andrei Cornea
Detalii produs
Vlad Zografi
Vlad Zografi

VLAD ZOGRAFI s-a născut la Bucureşti în 1960. A studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, iar în 1994 a obţinut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI, Orsay. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.