Închide Close

Editura Humanitas Multimedia

Alexandre Dumas, fiul, Doamna cu camelii

Din categoriile literatură

În colecția Audiofiction

Câţi fericiţi care n-au habar că sunt fericiţi!, exclamă Marguerite din mijlocul nefericirilor ei. Povestea de dragoste a unei curtezane din secolul romantic ar putea să pară demodată dacă - şi aici a fost geniul lui Alexandre Dumas-fils - nu s-ar simţi în ea cruzimea realistă a vieţii, care îşi schimbă în timp decorurile, recuzita şi metodele, dar lipseşte rareori din peisaj. Autorul, care a zguduit lumea literară când şi-a publicat, la numai 24 de ani, romanul, a trăit o poveste de dragoste cu o demimondenă care murise în 1847. Un an mai târziu apare La dame aux camélias. Iar eroina, scoasă din convenţiile sociale ale lumii franceze de la jumătatea secolului 19, rămâne pur şi simplu o femeie care are orgoliul de a iubi frumos." (Ioana P|RVULESCU)

„Audiobook-urile sunt o încercare înţeleaptă de a readuce comunicarea pierdută cu cititul. Lectura este pentru mine ceva vulnerabil, dulce, cuminte, senzual, tulburător. Cu siguranţă Dumnezeu a fost bun când ne-a dăruit cărţile. Când am fost chemată pentru a citi Doamna cu camelii am fost adânc tulburată. Două zile am alunecat prin lume. Eram imaterială de bucurie. Sper să fi dat acestei lecturări iubirea pe care această poveste o cere. Nu ştiu dacă am fost cea mai bună alegere, dar sufletul meu pulsează în fiecare cuvânt citit. În timp ce oficiam lectura poveştii Margueritei Gautier şi a lui Armand Duval fiecare vorbă avea un parfum intens. Amprenta olfactivă, care este cea mai intensă formă a amintirii, mi-a înnobilat lectura acestei cărţi care luptă pentru dragoste şi puterea ei. Şi astăzi, în lumea noastră în care afirmarea nimicului este atât de violentă, Marguerite Gauthier te motivează să-nţelegi că natura bună şi minunată a omului nu moare." (Rodica MANDACHE)

Despre Alexandre Dumas, fiul
Recenzii


Luna aceasta m-am gandit sa schimb putin tabietul lecturii si sa va propun un audiobook. Imi imaginez ca ascultati carti citite pe CD nu doar in masina, cand petreceti zeci de minute blocate in trafic sau cand plecati la drum lung, dar si cand preparati cine stie ce bunatati in bucatarie, cand va cufundati in fotoliul preferat din living, invaluita in semiintuneric sau, de ce nu, cand va relaxati ceva mai mult in cada, printre lumanari, spume, saruri si bureti.
Acesta este si avantajul major al cartilor sonore: sunt cat se poate de confortabile! In plus, beneficiaza de o voce placuta si celebra, ca si cum actorul sau autorul preferat v-ar citi numai dvs. Ca-n copilarie. Ei bine, trebuie sa recunoasteti ca toate acestea fac din audiobook un rasfat suprem. Si ar mai fi un lucru: nu toate cartile ajung si pe CD, doar cele care inseamna cu adevarat ceva. Cum este si romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii, citit de actrita Rodica Mandache. Putine romane de secol al XIX-lea au avut succesul acestei carti publicate in 1848, adaptate imediat pentru teatru, apoi puse pe muzica de Giuseppe Verdi, care i-a dat un alt nume, devenind celebra opera Traviata, pentru ca, in cele din urma, romanul sa cunoasca treizeci de ecranizari in cateva limbi, dintre care cea mai veche este un film mut danez din 1907.
Se stie ca povestea damei cu camelii a fost inspirata de o curtezana adevarata, Marie Duplessis, amanta de un an de zile chiar a lui Alexandre Dumas-fiul, apoi a compozitorului Franz Liszt, care a vrut sa o ia de sotie, dar si a altor politicieni, artisti si printi. Desi a murit la numai 23 de ani de tuberculoza (mormantul ei se afla in cimitirul Montmartre), Marie Duplessis reusise sa devina, prin inteligenta, discretia si frumusetea ei, cea mai celebra curtezana din epoca.
Apoi, datorita faimei romanului, aceasta populara hostesa de salon francez a fost interpretata de-a lungul istoriei de nenumarate mari artiste (Sarah Bernhardt, Ida Rubinstein, Greta Garbo, Isabelle Huppert sau Isabelle Adjani), povestea ei a inspirat filme si personaje precum cele din Pretty Woman sau Moulin Rouge, iar barbatii au visat la farmecul pe care-l avea in ciuda originii ei umile, sedusi poate tocmai de moravurile hedoniste in mijlocul carora a trait. Ce femeie n-ar visa la o asa glorie? Acum Rodica Mandache citeste pe doua CD-uri povestea ei, iar eu ma intreb oare unde veti gasi mai placut de ascultat acest audiobook si daca nu cumva veti fi tentate sa-l ascultati impreuna cu iubitii?!
Marius Chivu, Psychologies

 

 

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: Doamna cu camelii
  • An apariție: 2009
  • Ediție: Editia I
  • Format: CD Audio
  • ISBN: 978-973-1709-96-3
  • Colecție: Audiofiction
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Alexandre Dumas, fiul
  • Voce: Rodica Mandache

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente