Pâlnia şi Stamate

URMUZ

Pâlnia şi Stamate

Lectura: Victor Rebengiuc


Humanitas Multimedia, Literatură, Umor / Colectia: Hors collection

Embed:

„Viziunea unei lumi absurde e povestită de un glas iluminat de ironie. Peste umorul anarhic al lui Urmuz se aşază, ca o cuvertură de brocart, vocea de crainic înţelept a lui Victor Rebengiuc. Cuvintele foşnesc de haz în această rapsodie a inadecvării. Aflaţi cum arată un popă ardelenesc care ţine în mână o sintaxă. Surprindeţi doi oameni care tocmai coboară din maimuţă. Asistaţi la compunerea unui madrigal prin apăsarea degetului pe hârtie şi descoperiţi că Nirvana e vecina noastră de circumscripţie. Faceţi-vă aceste hatâruri, cu sentimentul că intraţi într-un joc al cărui premiu e accesul la inteligenţă şi har."
RADU PARASCHIVESCU

„Să ni-l imaginăm pe Urmuz într-o cameră încuiată pe dinăuntru, citindu-le fraţilor şi surorilor lui mai mici tot felul de pagini bizare. Pe atunci, Urmuz nu era Urmuz, ci Demetru. În familie i se spunea Mitică. Se aude? Din cînd în cînd, dinspre camera aceea răzbat către noi, traversînd spaţiul şi timpul, hohotele de rîs ale fraţilor şi surorilor lui Urmuz. Se aude? Dacă, printr-un miracol, oraşul ar amuţi într-o noapte pentru măcar cîteva secunde, în Bucureşti s-ar auzi, poate, dinspre numărul 13 al străzii Apolodor, hohotele de rîs ale acelor fiinţe care ştiau să se amuzeze. După aproape o sută de ani de absurditate, teribilul umor al lui Urmuz continuă să înfigă gloanţe în formă de pîlnie în tîmpla literaturii române. Ceea ce face Urmuz nu e literatură, ci stamatematică."
IULIAN TĂNASE

"Urmuz m-a cucerit demult si dintr-odata! Textele lui ilogice au pentru mine o logica savuroasa si de un efect comic surprinzator si irezistibil.
Am primit cu placere invitatia de a-l citi pentru un audiobook iar imprimarea a fost o adevarata delectare, pe care sper sa o aiba si cei ce o vor asculta."
VICTOR REBENGIUC

" Cred ca acest audiobook leaga foarte bine raporturile dintre text si voce. Si mai leaga ceva, mai leaga absurdul unui destin de absurdul in care ne invartim noi astazi. Pentru talentul, umorul, gustul acestui text era nevoie de o voce; era nevoie de o persoana, de un personaj chiar. Si vocea a fost gasita - este vocea lui Victor Rebengiuc. Este o voce care a reusit sa-si conserve in decenii si taisul, dar si catifeaua. Este o voce care poate fi ghidusa, dar poate fi aspra; este o voce cu rotunjimi si cu colturi, in acelasi timp, ceea ce e o performanta greu de realizat." Radu Paraschivescu, lansarea audiobookului din cadrul campaniei Audiobookurie la tine-n companie

"Am mai multe voci; fiecare personaj dintre cele nu stiu cate pe care le-am jucat si-a cerut vocea lui, care a venit dinauntru, din studiul pe care l-am facut asupra personajului." Victor Rebengiuc, cu ocazia lansarii audiobookului, in cadrul campaniei Audiobookurie la tine-n companie

Palnia si Stamate (asculta un fragment)

Info
URMUZ
Victor Rebengiuc (voce)
Detalii produs

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.