Închide Close

Editura Humanitas

Antonio Damasio, În căutarea lui Spinoza

Cum explică ştiinţa sentimentele

Din categoriile ştiinţă, filozofie, eseistică

În colecția Paşi peste graniţe

După ce odată cu prima lui carte, Eroarea lui Descartes, a pătruns în mecanismul intim al raţiunii, Antonio Damasio dezvăluie aici substratul neurologic al emoţiilor şi sentimentelor care ne însufleţesc. Pornind de la observarea cazurilor clinice cu care s-a confruntat şi de la investigaţii prin cele mai noi tehnici de imagistică cerebrală, Damasio construieşte o spectaculoasă teorie unitară a afectelor - în ultimă instanţă, o teorie a sufletului omenesc. Iar în acest punct ideile sale se întâlnesc cu ideile lui Spinoza. Cartea devine astfel un dialog pasionant între neurologia de vârf a zilelor noastre şi gândirea unui filozof singular care şi-a trăit viaţa în perfect acord cu credinţele lui.

Profesor la universităţile din California de Sud şi din Iowa, precum şi la Institutul Salk, Antonio Damasio este unul dintre marii neurologi ai lumii şi, în acelaşi timp, autorul unor celebre cărţi adresate publicului larg.

Despre Antonio Damasio

ANTONIO DAMASIO este profesor universitar; deține titlul de Profesor David Dornsife în neuroștiințe, neurologie și psihologie la Universitatea din California de Sud, unde conduce Brain and Creativity Institute. Cu o pregătire în domeniul neurologiei și în cel al neuroștiințelor, Damasio a adus numeroase contribuții în înțelegerea proceselor cerebrale aflate la baza emoțiilor, sentimentelor și conștiinței. Cercetările sale cu privire la rolul afectelor în luarea deciziilor au avut un impact major în neuroștiințe, psihologie și filozofie. Damasio este autorul mai multor articole științifice și a fost numit „Cercetător des citat“ de către Institutul pentru Informație Științifică și este considerat unul dintre cei mai importanți psihologi actuali. Este membru al Institutului de Medicină de pe lângă Academia Națională de Științe și al Academiei Americane de Arte și Științe. A scris numeroase articole științifice și a primit multe premii, între care Premiul Grawemeyer (2014), Premiul Honda (2010), Premiul Asturias pentru Știință și Tehnologie (2005) și Premiile Nonino (2003), Signoret (2004) și Pessoa (1992). Deține doctorate onorifice de la mai multe universități de renume, unele dintre ele împreună cu soția sa, Hanna: de exemplu, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (2011) și Sorbona, Université Paris Descartes (2015). A publicat lucrări de mare răsunet internațional, între care Descartes’ Error (Eroarea lui Descartes, Humanitas, București, 2004), The Feeling of What Happens, Looking for Spinoza (În căutarea lui Spinoza, Humanitas, București, 2010) și Self Comes to Mind (Sinele: Construirea creierului conștient, Humanitas, 2016), traduse în peste 30 de limbi și folosite ca manuale în universitățile din toată lumea.

 

Fotografia autorului © Luiz Carvalho

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: În căutarea lui Spinoza
  • Subtitlu: Cum explică ştiinţa sentimentele
  • An apariție: 2010
  • Ediție: I
  • Pagini: 320
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2587-8
  • Colecție: Paşi peste graniţe
  • Domeniu: ştiinţă, filozofie, eseistică
  • Autor: Antonio Damasio
  • Traducere: Ioana Lazăr

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact