101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create

Marius Sala

101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create

Humanitas / Colectia: Viaţa cuvintelor

Embed:
Pret: 27.94

Volumul de faţă, 101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create – care are şi rolul de introducere la întreaga colecţie  –, vorbeşte despre viaţa cuvintelor: despre modul cum apar ele, cum „se nasc“, dar şi despre felul în care dispar, cum „mor“. Între cele două momente fundamentale se află „vieţuirea“, întâmplările ce intervin în perioada existenţei lor în limbă.
Se aduc în discuţie mai ales cuvinte din limba română care au ajuns la noi pornind din limbi foarte diferite, adesea după călătorii fascinante. Înainte de secţiunea consacrată apariţiei cuvintelor, într-un capitol intitulat „Certificatul de naştere al cuvintelor“, sunt menţionate criteriile în funcţie de care se pot stabili originea corectă a cuvintelor, arborele lor genealogic. Partea a doua cuprinde o privire de ansamblu asupra originii şi istoriei limbii române, precum şi asupra lexicului ei.

Colecţia „Viaţa cuvintelor“ – concepută ca itinerar în lumea cuvintelor româneşti, într-o formă atrăgătoare şi accesibilă oricărui cititor – prezintă, în volume variabile ca mărime (de aproximativ două sute cincizeci de pagini), cele mai importante fapte lexicale de natură să ilustreze ideea formulată în titlul ei. Fiecare volum al colecţiei cuprinde povestea a circa o sută de cuvinte dintr-un anumit domeniu. Am ales să utilizăm, în toate viitoarele titluri, numeralul „o sută unu“ pentru simbolica sa (101 cuvinte argotice, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de şah, 101 termeni religioşi, 101 termeni din muzică, 101 greşeli de limbă etc.). „Viaţa cuvintelor“ beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate.

  Citeşte câteva pagini

  Nicolae Manolescu, „Viaţa şi moartea cuvintelor“ (România literară, 25 februarie–3 martie 2011)

Info
Marius Sala
Detalii produs
Marius Sala
Marius Sala

MARIUS SALA este membru titular al Academiei Române (2001), vicepreşedinte al Academiei Române, membru corespondent la Real Academia Española (1978), la Instituto Mexicano de Cultura (1981), la Academia Nacional de Letras din Uruguay (1994), la Academia Peruana de la Lengua (2004).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.