12 cărți pentru 2020 recomandate de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu și Radu Paraschivescu

Gabriel Liiceanu recomandă

Cartea de Crăciun

SELMA
LAGERLÖF
Cartea
de Crăciun

Pentru că - să nu ne temem de superlative absolute - e tot ce s-a scris mai frumos pe lume, inspirat de sărbătoarea nașterii Domnului.

Omul care mută norii

RADU
PARASCHIVESCU
Omul care mută norii.
Șapte întâmplări

Pentru că e o carte neîncruntată, care se dăruiește prietenilor în zilele în care sufletul trebuie să ne fie senin.

Nici toate ale popii. Religie fără stres

WILHELM
TAUWINKL
Nici toate ale popii.
Religie fără stres

Pentru că ne așază decent și frumos în orizontul credinței și al Cărții Sfinte.

Cosmosapiens

JOHN HANDS
Cosmosapiens. Evoluția omului
de la originile universului

Pentru că e un cadou somptuos pentru biblioteca oricui, cea mai bună sinteză a cunoașterii actuale a lumii în care ne-am născut.

Ioana Pârvulescu recomandă

Creatorii

PAUL
JOHNSON
Creatorii. De la Chaucer și Dürer
la Picasso și Disney

Pentru că e imposibil să nu iubești această carte despre patimile și măreția creatorilor, scrisă cu umor și bucurie. N-ar trebui să uităm, spune Johnson, că orice creație cere minuni de vitejie. Secretul creatorilor este curajul. O carte care te înseninează și-ți dă încredere în rostul lumii.

Cartea întâmplărilor

TATIANA
NICULESCU
(coord.)
Cartea întâmplărilor.
Mistere, ciudățenii, uimiri

Pentru că aduce împreună 21 de autori de primă mână care, de data asta, nu fac literatură, ci povestesc întâmplări inexplicabile, miraculoase sau doar stranii din propria viață. O reverență făcută misterului, în sensul blagian sau jungian al cuvântului.

O dimineață de iubire pură

YUKIO
MISHIMA
O dimineață de iubire pură

Pentru că este un volum de povestiri despre cruzimile dragostei. Suntem preveniți : „Nimic nu este banal" în aceste povești de dragoste și „nimeni nu poate spera la un final fericit". Dar mâna de maestru a lui Mishima face din aceste iubiri nefericite capodopere literare.

1001 de nopți

***
1001 de nopți.
Basme arabe istorisite
de Eusebiu Camilar

Pentru că are toată vraja poveștilor înlănțuite, în forma ei cea mai pură. Poate fi citită, desigur, și de copii, dar, în fond, numai adultul poate gusta această carte până la capăt. Și să nu uităm sensul celebrei cărți: povestea e salvatoare. Povestea opusă plictiselii și plictiselilor vieții.

Radu Paraschivescu recomandă

Scrisori din exil

MATEI CĂLINESCU
ION VIANU
Scrisori din exil.
Corespondență inedită

Pentru că este un fascinant ping-pong de idei, cărţi citite, proiecte, iniţiative şi consideraţii pe teme diverse, de la condiţia exilatului la actualitatea politică din ţară şi din lume. O carte infuzată de prietenie, spirit critic, luciditate şi multă, multă tandreţe. O lectură care deschide ochi, minţi şi suflete. O încântare și un răsfăț.

Deborah

CĂTĂLIN
MIHULEAC
Deborah

Pentru că este un nou episod din povestea deportărilor evreieşti în Transnistria, scrisă cu mână de maestru de unul dintre romancierii noştri de calibru. O aventură răscolitoare şi totodată un pariu: acela de a scrie despre lucruri cumplite mobilizând, printre altele, resursele unui comic de situaţie şi de limbaj greu de găsit în literatura română de azi.

Ludice

GABRIEL
LIICEANU
Ludice. Exerciții de umor criptic

Pentru că este ocazia de-a cunoaşte un Gabriel Liiceanu în răspărul imaginii (auto)confecţionate până acum. Un Gabriel Liiceanu care îşi abandonează gravitatea şi se arată publicului într-o lumină nouă: glumeţ, uneori contrariant şi surprinzător pentru cei care credeau că exigenţa etică nu se mariază cu umorul. Se mariază şi chiar au o căsnicie fericită.

În buricul pământului

CĂTĂLIN
DORIAN
FLORESCU
În buricul pământului

Pentru că este încă o probă de talent din partea unui scriitor capabil să scrie la fel de viu roman şi proză scurtă. Nouă proze despre înstrăinare şi iubire, despre vinovăţie şi năzuinţe, despre primejdii şi limite. O colecţie de bijuterii ale genului scurt, în traducerea plastică şi de înalt nivel a Marianei Bărbulescu.