Aşa s-au întâmplat, aşa le-am însemnat

Luli August Sturdza

Aşa s-au întâmplat, aşa le-am însemnat

Humanitas, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Ebook

Embed:

EBOOK – EPUB / PDF

„Mulţumesc fiecărui om al cărui drum s-a întâlnit vreodată cu al meu: de la fiecare am învăţat. Am învăţat de la grădinile pe care le-am îngrijit, de la animalele care au trăit în preajma mea. Am învăţat de la copacii sub care m-am odihnit. Câţiva, fiindcă de puţine ori mi-a fost dat să mă odihnesc. [...] Dacă veţi vrea să faceţi o pomană pentru mine, stropiţi o plantă însetată, hrăniţi un câine flămând şi învăţaţi copiii să se uite la stele. Bogdaproste. Bucuraţi-vă de fiecare clipă.“ (Luli August STURDZA)

„O chema, când am cunoscut-o în adolescenţă, Luli August. Îşi semna picturile Luli August Sturdza. Semnătura ei o regăseai de fapt în felul ei de a picta, îmbinând desenul şi culoarea cu obiectele şi umorul. [...] Îmi aduc aminte că în timp ce noi, mai toţi tinerii în vacanţă la Mangalia, stăteam prin pensiuni şi chiar şi la unicul hotel din staţiune, ea îşi instalase cortul în curte la Menarù (turcoaica noastră, prietena tuturor artiştilor [...]). Luli vindea, pentru a se întreţine, cordoane în lemn pictat la capul digului de la Mangalia şi părea (să fi fost un semn, în exil a stat la un moment dat chiar la Hollywood?) o imagine de film: tânără, suplă, sportivă, cu râsul ei cel autentic al lipsei de prejudecăţi. [...] Am aflat că Luli trecuse apoi în rezistenţa împotriva comuniştilor, făcând parte dintr-un grup, Zurăscu, şi că o vreme o ascunseseră la ei acasă. Nu se lăudase niciodată, în exil, cu activitatea aceasta riscantă. Făcea parte din cei pentru care excepţionalul constituie o datorie.“ (Monica LOVINESCU)

Info
Luli August Sturdza
Detalii produs
Luli August Sturdza
Luli August Sturdza

LULI AUGUST STURDZA, pictoriţă, graficiană, artistă decoratoare, s-a născut la 24 ianuarie 1922 în Bucureşti, ca fiică a Elenei şi a lui Henri August. A învăţat la Liceul „Regina Maria" din Bucureşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu" din Bucureşti, promoţia 1948, avându-i ca profesori pe Eustaţiu Stoenescu la pictură şi pe Simion Iuca la gravură.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.