Actor in procesul Patrascanu

Bellu Zilber

Actor in procesul Patrascanu

Humanitas, Istorie, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:

In Romania, socialismul poarta pecetea lui I.V. Stalin si I. L. Caragiale, ctitorul Romaniei moderne.


Belu Zilber
La 14 mai 1970, patru „borfasi“ patrund intr-un apartament din Piata Pache Protopopescu, de unde fura 242 de pagini dactilografiate. Erau memoriile lui Herbert (Belu) Zilber, unul dintre principalii acuzati in „procesul Patrascanu“, cel a carui marturie, smulsa prin torturi, a cantarit greu in condamnarea lui Lucretiu Patrascanu. Securitatea intra astfel in posesia unui text revelator pentru abuzurile savarsite de justitie, viata carcerala si monstruozitatea genetica a sistemului comunist. Neputandu-si recupera scrierile, Belu Zilber le reconstituie, indulcind criticile si dand anecdoticului o pondere mai mare: aceasta a doua versiune a memoriilor sale a aparut la Humanitas, in 1991, sub titlul Monarhia de drept dialectic.


In septembrie 1997, Serviciul Roman de Informatii restituie mostenitorilor lui Belu Zilber manuscrisul originar, confiscat de Securitate. Actor in procesul Patrascanu reproduce integral acest text, marturie esentiala pentru intelegerea istoriei noastre recente.

Info
Bellu Zilber
Detalii produs
Bellu Zilber
Bellu Zilber S-a nascut la Targu Frumos, in 1901. In perioada 1919–1923 se afla la studii in Franta, unde activeaza in organizatii comuniste. La inapoierea in tara lucreaza ca functionar al firmei „J. Nechelis“ din Bucuresti. In 1930 e arestat pentru spionaj in favoarea Uniunii Sovietice si, in 1931, condamnat la cinci ani de temnita grea, pentru ca in anul urmator sa fie rejudecat si achitat.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.