Alexandru cel Mare sau Visul depasit

Jacques Benoist-Mechin

Alexandru cel Mare sau Visul depasit

Humanitas, Istorie, Literatură / Colectia: Roman istoric

Embed:

„Un calaret tasneste in arena lumii, un calaret ce pare manat de un vis prea mare pentru el. Este impins inainte de o forta nestavilita, o forta ce-l stapaneste si, in cele din urma, il doboara. «E prada unui vis...», se spune in popor. Aici aceasta vorba trebuie inteleasa tocmai asa.

Care este, asadar, acest «cel mai lung vis al istoriei» ce dispare si reapare neincetat de-a lungul secolelor? Nu este oare speranta de a vedea infaptuita, in sfarsit, fuziunea Orientului cu Occidentul, cele doua jumatati ale unei lumi dezbinate? El se naste o data cu Alexandru cel Mare pe campia de la Hecatompile. Apare din nou cu Cezar si Cleopatra la Alexandria. Reanvie cu Iulian, adoratorul Soarelui; cu Frederic al Il-lea de Hohenstaufen, cel care a uimit lumea; cu Bonaparte in Egipt, cu Lyautey africanul, cu Lawrence al Arabiei... Am putea compara aceste disparitii si reaparitii neincetate de-a lungul istoriei cu stalpii unui pod cu arcurile surpate.“

Benoist-Mechin
traducere de Crina Cosoveanu

Info
Jacques Benoist-Mechin
Detalii produs
Jacques Benoist-Mechin
Jacques Benoist-Mechin Scriitor prolific, ziarist si istoric, Jacques Benoist-Mechin (1901–1983), membru al Guvernului de la Vichy in timpul celui de al doilea razboi mondial, este autorul unor apreciate lucrari de istorie si mai ales de istorie militara contemporana.

Carti:
Histoire de l'Armee Allemande
Soixante jours qui ebranlerent l'Occident
La Moisson de Quarante

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.