Altcineva. Cronica schimbarilor

Imre Kertesz

Altcineva. Cronica schimbarilor

Humanitas, Eseistică, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:

Cartea lui Imre Kertesz, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 2002, e un jurnal aparte, alcatuit din eseuri si notatii despre lumea contemporana. Orase – Viena, Munchen, Leipzig, Berlin, Frankfurt, Budapesta, Tel-Aviv –, strazi, camere de hotel, gari, intalniri, seri de lectura, amintiri, calatorii reprezinta tot atatea experiente traite de... „altcineva“.


Acest „altcineva“ este chiar autorul, iesit din claustrarea in care traise pana-n '89 si pasind in „lumea cea mare“, intr-o lume in care incearca sa-si pastreze propria identitate. Schimbarile mult asteptate, aparitia unei mantuitoare libertati civile nu sunt inca suficiente pentru ca acest om sa-si piarda luciditatea si sa inceteze a vedea exact ce se intampla, ce anume nu s-a schimbat cu adevarat in jurul nostru. Si mai ales, sa piarda din vedere ca „mitologia moderna a inceput cu o gigantica actiune negativa: Dumnezeu a creat lumea, iar omul a creat Auschwitz-ul.“
traducere si note de Anamaria Pop
confrunare cu textul original Zoltan Danilo

Info
Imre Kertesz
Detalii produs
Imre Kertesz
Imre Kertesz S-a nascut pe 9 noiembrie 1929, la Budapesta. La varsta de 14 ani a fost deportat in lagarele naziste de exterminare (Buchenwald, Auschwitz), de unde a revenit in 1945. In 1948 si-a dat bacalaureatul la Budapesta, apoi, intre 1948 si 1950, a colaborat cu articole la doua dintre cele mai importante ziare din capitala Ungariei.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.