Amintiri din viata. 20 de ani in Siberia

Aniţa Nandriş-Cudla

Amintiri din viata. 20 de ani in Siberia

Humanitas / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

„...O asez printre cele mai fantastice carti care s-au scris in tara noastrã. In fata ei multe carti, multi scriitori si multi eroi literari palesc.
Dupa primul soc si cea dintai nedumerire a cititorului, chiar si a unui erudit academician, poate dupa un numar de ani in care uimirea se va fi asezat, deodata cineva va pricepe si va ridica aceasta carte – a Anitei cu trei clase primare si suflet cat o istorie nationala, de o autenticitate stilistica geniala – si le vor aseza, fiinta si cartea, la umarul marilor nostri marturisitori ai sufletului romanesc.“ (Stefan J. Fay)

„...Cartea e o revelatie si s-ar cere primita ca atare. Nu doar privitor la soarta deportatilor romani in Gulagul sovietic, povestirea Anitei Nandris-Cudla aduce o marturie esentialã, dar si pentru reconstituirea staturii taranului bucovinean: o statura net aristocratica, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncasera nu numai in trecut, ci, s-ar spune, aproape in legenda. Or, iata ca, odata cu Anita Nandris-Cudla, legenda ia conturul firescului, iar realitatea ei ni se impune din nou.
Dupa o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastra ca neam ar trebui sa dispara.
Cartea aceasta, care nu numai ca se cere neaparat citita, dar ar merita sa fie asezata, prin biblioteci, intr-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine.“ (Monica Lovinescu)

Info
Aniţa Nandriş-Cudla
Detalii produs
Aniţa Nandriş-Cudla
Aniţa Nandriş-Cudla

ANIŢA NANDRIŞ-CUDLA (1904-1984) s-a născut într-o familie de ţărani din Bucovina. 13 000 de români din acest ţinut au trăit, în iunie 1941, groaza deportării. Între ei, şi Aniţa cu întreaga familie. Au fost duşi dincolo de Cercul Polar, într-un univers al ostilităţii, unde timp de 20 de ani nimic în afara iubirii şi a credinţei nu le-a fost sprijin.

Comentarii

Multumesc adăugat de Mihai (neverificat)

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.