Anatomia mistificarii

Stelian Tanase

Anatomia mistificarii

Humanitas, Istorie, Politologie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

La sfarsitul anilor '50, dupa o scurta perioada de relaxare, represiunea orchestrata de Securitate reizbucneste cu neasteptata violenta. O serie de procese politice, intentate unor grupuri alcatuite dupa criterii oculte, zguduie din temelii societatea romaneasca, intre ele, procesul „ lotului Noica–Pillat“, soldat cu moartea a doi dintre anchetati si condamnarea altor 23 la pedepse grele cu inchisoarea. Alaturi de Constantin Noica si de Dinu Pillat, au fost intemnitati atunci Arsavir Acterian, Sergiu AI–George, Theodor Enescu, Al.Paleologu, Marietta Sadova, N, Steinhardt, Vladimir Streinu, Pastorel Teodoreanu... sub acuzatia de „ uneltire contra ordinii sociale“. Probe la dosar: cateva manuscrise ale titularilor „ lotului“ si cateva carti de Emil Cioran si Mircea Eliade, care au circulat intre inculpati.


Arhivele privind acest proces au fost deschise abia dupa 1990. Numai ca, luate ca atare, arhivele dezvaluie intelesuri partiale, de multe ori contradictorii. Pentru a gasi sensul evenimentelor de atunci este nevoie de coroborarea si interpretarea documentelor, ca si de largirea perspectivei prin cuprinderea tuturor marturiilor revelatoare. Este ceea ce si-a propus Stelian Tanase in aceasta carte–document: o investigatie febrila concretizata in decupaje din dosarele procesului si din jurnale intime (multe nepublicate), intretaiate de alte documente autentice si de interviuri percutante. Iar rezultatul este pe masura: nu doar un sens obtine pana la urma autorul, ci o adevarata fresca a societatii romanesti postbelice.

Info
Stelian Tanase
Detalii produs
Stelian Tanase
Stelian Tanase S-a nascut in 1952 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filozofie din Bucuresti in 1977, si este doctor in sociologie politica, 1996. Preda stiinte politice la Universitatea Bucuresti. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (Cartea Romaneasca, reeditat 1993). Intre 1983 si 1989 i s-a interzis publicarea altor doua romane.


Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.