Închide Close

Editura Humanitas

Liviu Bordaş, Apaşul metafizic şi paznicii filozofiei

În colecția în afara colecţiilor

Mister medieval în trei acte, un interludiu şi un intermezzo liric, cu multe ilustrări din opere originale

Liviu Bordaş mi-a fost student. L-am simţit, de la început, locuit de o pasiune intelectuală pe cât de intensă, pe atât de discretă. Era tăcut, retractil şi tenace. Plecat pe urmele lui Mircea Eliade, i-a refăcut traseele interioare, itineranţa geografică şi parcursul ştiinţific. Şi-a păstrat discreţia, dar şi-a consolidat competenţele şi profilul academic. Cu lucrarea de-acum, despre Nae Ionescu, m-a luat prin surprindere: e prompt, documentat la sânge, ofensiv fără patimă, exact, fără să fie apologetic. Investigaţia sa polemică aduce, cred, o notă salutară în climatul culturii autohtone, care are nevoie de dezbateri aprinse, dar oneste, de natură să tempereze spiritul partizan, excesul ideologic, idiosincrasiile private sau corectitudinea politică la modă. (Andrei PLEŞU)

Într-o cultură în care judecata critică este înlocuită de afectele dictate de apartenenţa la o partidă literară sau alta, e o bucurie să citeşti cartea unui om liber, bazată pe competenţă şi discernământ. Râsul inteligent al lui Liviu Bordaş şi lipsa de prejudecăţi intelectuale sunt, neîndoielnic, replica cea mai potrivită dată prostiei agresive şi fanatismelor de conjunctură. (Gabriel LIICEANU)

Despre Liviu Bordaş

LIVIU BORDAŞ a studiat la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, de la licenţă până la doctorat, şi, ca visiting student, la Facultăţile de Indologie ale Universităţilor din Viena, Roma, Heidelberg şi Florenţa. A urmat un masterat în sanscrită la Universitatea din Pondichéry (India), iar în prezent definitivează teza de doctorat la Special Centre for Sanskrit Studies al Universităţii „Jawaharlal Nehru“ din New Delhi. A activat în calitate de cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al-George“ (Bucureşti), Institut Français d'Indologie (Pondichéry), Centre de Sciences Humaines (New Delhi) şi Accademia di Romania (Roma). A făcut, de asemenea, stagii de cercetare în Franţa, Statele Unite ale Americii, Iran şi Pakistan. În prezent este fellow al Colegiului Noua Europă din Bucureşti. Este membru al Societăţii Italiene de Istoria Religiilor. A publicat studii, articole şi comunicări ştiinţifice de filosofie, indologie, istoria religiilor, istorie culturală şi intelectuală în periodice academice din România şi din străinătate. A editat revista de studii culturale Origini. Caiete silvane (5 volume, 2002-2003). Este autorul cărţii Iter in Indiam. Imagini şi miraje indiene în drumul culturii române spre Occident (Polirom, 2006). Are în pregătire pentru tipar volumele Eliade secret şi Comentarii la legenda Meşterului Eliade. Îngrijeşte, la Editura Humanitas, publicistica din India a lui Mircea Eliade.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Apaşul metafizic şi paznicii filozofiei
  • An apariție: 2010
  • Pagini: 168
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2806-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Liviu Bordaş

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact