Închide Close

Editura Humanitas

Dalai Lama, Howard C. Cutler, Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată

În colecția în afara colecţiilor

Traducere de Dana Ligia Ilin

„Scopul vieţii noastre este căutarea fericirii“, spunea Sanctitatea Sa Dalai Lama. Dar cum putem ajunge la o viaţă împlinită într-o lume dominată de suferinţă, violenţă, rasism, naţionalism, prejudecăţi, singurătate? Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată încearcă să găsească soluţii la această dilemă, împletind preceptele filozofiei budiste cu psihologia şi psihiatria modernă. În întâlnirile dintre dr Howard Cutler şi Dalai Lama, tonul e mereu pozitiv, proaspăt şi plin de speranţă: orice greutate poate fi depăşită dacă abordăm lucrurile dintr-o perspectivă optimistă, dar realistă. Prin empatie, solidaritate, restabilirea legăturilor cu semenii noştri şi înţelegerea valorilor comunităţii, ne regăsim pe noi înşine şi suntem fericiţi.

„Dalai Lama discută diverse strategii pentru a învinge prejudecăţile şi convingerile stereotipe; ele includ contactul personal, educaţia şi perceperea celorlalţi ca indivizi... Sanctitatea Sa consideră că violenţa este înrădăcinată în emoţiile umane şi modurile de a gândi, şi socoteşte că frica reprezintă una dintre forţele care distrug cel mai mult fericirea umană... Dalai Lama ne indică paşii care trebuie urmaţi pentru a rezolva aceste probleme, cum ar fi încercarea de a-ţi împărtăşi temerile cu ceilalţi, anumite tehnici cognitive şi recursul la credinţă.“ (Spirituality & Practice)

 

Despre Dalai Lama

Sanctitatea Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea DALAI LAMA („Mare-Lama"), conducătorul spiritual al Tibetului (şi, până în martie 2011, şeful în exil al acestuia), s-a născut la 6 iulie 1935, în Tibet, ca fiu al unei familii de agricultori. La doi ani, a fost recunoscut drept reincarnarea celui de-al XIII-lea Dalai Lama. Şi-a început educaţia monastică la şase ani şi şi-a absolvit studiile la douăzeci şi trei de ani, cu cel mai înalt calificativ. În 1950, după invadarea, în 1949, de către chinezi a Tibetului, a fost chemat să-şi asume puterea politică. În 1954, poartă la Beijing convorbiri de pace cu autorităţile chineze. În 1959, în urma reprimării brutale a răscoalei naţionale tibetane de la Lhasa, Sanctitatea Sa e constrânsă să plece în exil. De atunci, trăieşte în nordul Indiei, la Dharamsala, sediul politic al administraţiei tibetane din exil. În 1959, 1961 şi 1965, la apelul său personal, Adunarea Generală a ONU a adoptat trei rezoluţii în problema Tibetului. În 1963, Sanctitatea Sa a prezentat un proiect de constituţie democratică pentru Tibet (Carta tibetanilor din exil, care consfinţeşte libertatea de exprimare, libertatea credinţei, de întrunire şi de mişcare). În 1992, şi-a făcut cunoscută viziunea privind viitorul Tibet liber. În septembrie 1987, a propus în faţa Congresului Statelor Unite ale Americii un plan de pace pentru Tibet (rămas fără răspuns din partea autorităţilor chineze). În iunie 1988, a prezentat în faţa Parlamentului European propunerea începerii de tratative între chinezi şi tibetani, care să aibă drept scop crearea unei entităţi politice democratice autonome, legate de R. P. Chineză prin politica externă şi cea de apărare comună. Sanctitatea Sa Dalai Lama este un om al păcii. În 1989, a primit, pentru lupta sa nonviolentă de eliberare a Tibetului, Premiul Nobel pentru Pace. A fost, de asemenea, cel dintâi laureat al aceluiaşi premiu pentru grija manifestată faţă de problemele mondiale ale mediului. A făcut călătorii în peste 60 de ţări de pe cele şase continente, s-a întâlnit cu preşedinţii, prim-miniştrii şi capetele încoronate ale marilor naţiuni ale lumii şi a purtat dialoguri cu conducătorii diferitelor religii şi cu mari oameni de ştiinţă. Începând cu 1959, a primit peste optzeci de importante distincţii, premii şi doctorate onorifice, drept recunoaştere a mesajului său de pace, nonviolenţă şi înţelegere interreligioasă. Este autorul a peste şaptezeci de cărţi, printre care: The Art of Happiness, Ethics for the New Millennium, The Art of Happiness at Work, Violence and Compassion: Dialogues on Life Today.

Despre Howard C. Cutler

HOWARD C. CUTLER este psihiatru, scriitor şi conferenţiar. Este membru în colegiul de redacţie al publicaţiei American Journal of Psychotherapy. Este unul dintre experţii în ştiinţa fericirii şi un pionier în domeniul psihologiei pozitive. Locuiește în Phoenix, Arizona. Împreună cu Sanctitatea Sa Dalai Lama, a scris cărţile Arta fericirii. Manual de viaţă (1998; trad. rom. Humanitas, 2015), The Art of Happiness at Work (2003) şi Arta de a fi fericit într-o lume agitată (2009; trad. rom. în curs de apariţie la Editura Humanitas).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată
  • An apariție: 2017
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 412
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5446-5
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Dalai Lama, Howard C. Cutler
  • Traducere: Dana Ligia Ilin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact