Baraba

Par Lagerkvist

Baraba

Humanitas, Literatură / Colectia: Cartea de pe noptieră

Embed:

Ar dori mult sa creada si el: pentru ca e un om singur, pentru ca n-a cunoscut indurarea, pentru ca nu intelege nici el de ce a fost eliberat in locul Celuilalt, al Nevinovatului. Pentru ca a fost de fata, pe Golgota, la rastignire, desi nimeni
nu-si va mai aminti de asta. Pentru ca are la gat o tablita pe care un condamnat ii scrijeleste semne de neinteles, un nume pe care il poarta cu cei care cred. Pentru ca a aflat ca El ar fi zis: "Sa va iubiti unii pe altii..."
Viata lui Isus se intersecteaza o singura data, de Paste, cu viata lui Baraba. Acesta "fusese aruncat in temnita pentru o rascoala, care avusese loc in cetate, si pentru un omor" (Luca 23, 19). Baraba a fost apoi uitat, soarta lui, de om scapat miraculos de la moarte, n-a mai interesat pe nimeni. Un personaj episodic si atata tot. Un scriitor suedez a avut ideea sa rastoarne perspectiva si sa-l transforme pe Baraba in personaj principal.

Info
Par Lagerkvist
Detalii produs
Par Lagerkvist
Par Lagerkvist Poet, romancier, dramaturg, Par Lagerkvist (1891–1974) este cel mai important scriitor suedez de la mijlocul secolului al XX-lea. Romanul Barabbas (Baraba), publicat in 1950, ii aduce recunoasterea internationala (punere in scena in 1953; ecranizare in 1962, in regia lui Dino de Laurentiis, cu Anthony Quinn in rolul principal).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.