Barbatul cu cele trei morti ale sale

Mihai Cantuniari

Barbatul cu cele trei morti ale sale

din ciclul Omul ca iarba

Humanitas, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:

Sub forma de jurnal, volumul concentrat, dur si polemic al lui Mihai Cantuniari diseca nemilos anii "Epocii de Aur" si prezentul dezamagitor, refugiindu-se cu voluptate numai in miraculosii -- aproape inexplicabilii -- ani '60, singurii, din intreaga existenta a autorului, benefici atat in Romania, cat si in lume. Folosind pe rand batul si morcovul -- biciuirea prezentului, nostalgia trecutului --, autorul inainteaza cu zambetul pe buze spre sfarsitul cel de obste, fara nici o concesie facuta siesi sau altora. Tocmai in aceasta sinceritate absoluta a persoanei intai judecandu-se pe sine si oglindindu-i pe ceilalti sta valoarea de marturie a cartii de fata.
Fragmente din acest jurnal au aparut in anii din urma in revista Romania literara sub genericul Imbatranind tacut pe canapele roase, provocand multe reactii pozitive din partea cititorilor. Unul dintre ei, Radu Cosasu, scria pe atunci in rubrica sa din Dilema (nr. 453, noiembrie 2001): "Ceea ce ma captivase la lectura era nu numai stilul -- clasic, incheiat la toti nasturii frazei, vetust in eleganta sa sobra --, dar si un tezism afirmat fara frica pe vremea noastra de dictat a cat-mai-vagului, a cat-mai-ascunsului [...]. Tezismul (oribil termen, recunosc, dar n-am altul...) acestui domn era insa 1) natural povestitorului; 2) potrivit ca subiect si predicat; 3) subtil in idee; 4) nonconformist la 2001, scandalos, c'est le mot."
Mihai Cantuniari este cunoscut publicului cititor ca poet si ca autor a numeroase traduceri -- exceptionale -- din spaniola.

Info
Mihai Cantuniari
Detalii produs
Mihai Cantuniari
Mihai Cantuniari

MIHAI CANTUNIARI (n. 14 februarie 1945, Bucureşti) a făcut studii de hispanistică la Universitatea Bucureşti (promoţia 1967), apoi a fost redactor de carte şi cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică. S-a retras din activitate în 1983 din motive medicale, continuând însă să publice lucrări originale şi traduceri.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.