Batranete si moarte in mileniul trei

Livius Ciocarlie

Batranete si moarte in mileniul trei

Humanitas, Eseistică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

La capatul unei serii de jurnale pe seama carora a fost banuit adesea ca se rasfata, nerecunoscandu-si merite, si a fost certat pentru ca priveste lucrurile cu prea mult scepticism, Livius Ciocarlie a hotarat sa se ocupe de doua adevaruri incontestabile, batranetea si moartea, care sunt totodata, cum observa el insusi, „proiectele sale de viitor&#147. A facut-o sub imboldul a doua obsesii: a nu-i fi teama de moarte si a nu trai prea mult. Si-a tratat tema relatand secvente cotidiene ale imbatranirii, meditand asupra ei si comentand ganduri despre batranete si moarte ale unor autori mai vechi sau contemporani, de la Platon la Maria Zambrano, de la Pascal la Cioran. Totul pe fondul „incompetentei integrale&#147 de a se adapta la instrumentele si provocarile mileniului al treilea. Perspectiva nu este una sumbra, ci mai curand aceea a nepasarii strafulgerate periodic de sentimentul unei mari si urgente misiuni, iar tonul, cand grav, cand vesel, este al unui om care si-a trait viata cu neliniste si umor.Livius Ciocarlie si-a parasit de cativa ani orasul de bastina, Timisoara, si cariera universitara pentru a se stabili in Bucuresti. A publicat numeroase volume – eseistica si jurnal –, pentru care a obtinut de patru ori Premiul Uniunii Scriitorilor, precum si alte distinctii.Livius Ciocarlie n-a scris decat despre ce a considerat el important. Nici un drum batut. Numai poteci de folosinta proprie. Chiar cand autorul sau cartea sunt celebre, unghiul din care sunt privite de comentator este unul exceptional.

Nicolae ManolescuJurnalul – ca si unele proze – il tradeaza pe acest nelinistit disimulat sub masca unei false seninatati. „Aristocratul“ detasat-ironic si inselator indiferent ascunde o intimitate agitata si deloc impacata.

Mircea ZaciuLivius Ciocarlie scrie ca pentru a-si dovedi ca lumea exista si ca lucrurile nu sunt pana la urma fara rost, fara pondere, fara necesitate. In directia asta atinge, ce sa mai vorbim, cote inalte, de mare scriitor, si nu numai roman.

Lucian Raicu

Info
Livius Ciocarlie
Detalii produs
Livius Ciocarlie
Livius Ciocarlie Autorul despre el insusi. Livius Ciocarlie, nascut in 1935 la Timisoara, din mama casnica si tata onest functionar, isi revendica drept spatiu de origine pe acela cuprins intre dealurile Orsovei si muntii Mehadiei. Sub forma de teme pentru acasa, a inceput sa scrie jurnal la 9 ani si proza memorialistica la 11. A luat initiativa de a scrie versuri proaste in clasa a IX-a de liceu.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.