Închide Close
Ca bobul intre pietrele de moara

Editura Humanitas

Aleksandr Soljeniţîn, Ca bobul intre pietrele de moara

"Ma gandeam ca asta-i tot, ca nu mai am ce scrie la Vitel: scriitorul are acum o casa, nu mai este nevoit sa alerge de colo-colo, manuscrisele raman la vedere in diferite camere, iar el nu mai da fuga sa le ascunda la orice ciocanit in usa, poate sa compare inceputul cu sfarsitul pe aceeasi masa de scris, iar, cand a terminat, nu mai trebuie sa ingroape opera terminata. Atunci, judecand dupa criteriul sovietic, eseurile asupra vietii literare se incheiasera ? Ar fi fost deplasat sa le continui ? Intentionam sa plasez o concluzie astfel formulata la sfarsitul Invizibililor. Caci nu stii ce iti rezerva viitorul. Conform criteriului occidental, eseurile au capatat, intr-un mod neasteptat, o noua directie. Piatra de moara a KGB-ului nu inceta sa ma zdrobeasca - dar ma obisnuisem; acum i s-a alaturat (si nu pentru prima oara) piatra de moara a Occidentului si amandoua ma macina! Cum sa traiesc aici ? In toate problemele de afaceri, de finante si de organizare ajung in impas, inregistrez pierderi, apar complicatii de nerezolvat, astfel ca, in unele momente, ma cuprinde disperarea: parca mi-am pierdut ratiunea, m-am dezobisnuit sa actionez, fac numai greseli. Cat de lucid eram in Est si cat de orb sunt aici. Cum sa ma descurc in acest paienjenis de reguli si legi?" Aleksandr SoljenitinTraducere din rusa de Nicolae Vrubleschi
Despre Aleksandr Soljeniţîn

Unul dintre marii scriitori care au marcat a doua jumătate a secolului XX, ALEKSANDR SOLJENIȚÎN s-a născut pe 11 decembrie 1918 la Kislovodsk. A luptat în al Doilea Război Mondial (între anii 1942 și 1945), fiind decorat. În 1945 a fost arestat pentru o scrisoare în care îl critica pe Stalin și a petrecut opt ani în închisoare și în lagăre de muncă, apoi încă trei ani a avut domiciliu forțat. Reabilitat în 1956, i s-a permis să se stabilească la Riazan, unde a predat matematica și a început să scrie. Nuvela O zi din viața lui Ivan Denisovici, publicată în 1962, îi aduce notorietatea. Continuă să scrie romane și povestiri, care circulă însă în samizdat. În 1968 îi apar în Occident romanele Primul cerc și Pavilionul canceroșilor. În 1970 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură, dar refuză să participe la ceremonia de la Stockholm, de teamă că nu i se va permite să se întoarcă în țară. În 1973, la apariția în Occident a celor trei volume din Arhipelagul Gulag (o cutremurătoare frescă a sistemului concentraționar din URSS), este vehement atacat de presa sovietică. Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de trădare și expulzat din URSS, iar în decembrie intră în posesia Premiului Nobel. Din 1975 se stabilește în Statele Unite, unde continuă să scrie. În 1990, după căderea comunismului, își recapătă cetățenia rusă. Moare pe 3 august 2008 la Moscova.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ca bobul intre pietrele de moara
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 396
  • Format: 13x20 cm.
  • ISBN: 978-973-50-0093-6
  • ISBN-10: 978-973-50-0093-6
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Autor: Aleksandr Soljeniţîn

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact