Cabala magarului

Nuccio Ordine

Cabala magarului

Humanitas, Eseistică, Istorie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Contrar unei prejudecati larg raspandite, magarul detine o pozitie absolut onorabila in cultura europeana. Intreaga literatura din secolul al XVI–lea, de la Machiavelli la Agrippa de Nettesheim, si de la Aretino la Rabelais, a acordat o atentie aparte asinului, perceput, dupa modelul Silenilor lui Erasmus, ca simbol al unei naturi antitetice. Nuccio Ordine, specialist in istoria Renasterii, incearca sa afle motivele seductiei pe care aceasta faptura a exercitat-o asupra lui Giordano Bruno; ele tin de ambivalenta si contradictiile asinitatii, caracterizata atit prin valori negative – lenea, incetineala, aroganta, incapatinarea –, cat si prin valori pozitive – rabdarea, toleranta, perseverenta, umilinta.


Potrivit, asadar, unei filozofii care-si asuma relativitatea, care refuza intepenirea intr-o ierarhie fixa, magarul ajunge simbol al unei fiinte bipolare, menita unei cautari continue, constienta ca nu se poate astepta la descoperirea unui adevar durabil.
traducere de Aurora Martin

Info
Nuccio Ordine
Detalii produs
Nuccio Ordine
Nuccio Ordine

NUCCIO ORDINE (n. 1958, Diamante, Italia) este profesor de teorie a literaturii si de literatura italiana la Universitatea din Calabria. A fost fellow al Centrului de Studii asupra Renasterii al Universitatii Harvard si a tinut seminarii si cursuri la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.