Cabala si simbolistica ei

Gershom Scholem

Cabala si simbolistica ei

Humanitas, Religie / Colectia: Terra lucida

Embed:

Mai mult ca orice alta veche traditie sau invatatura, Cabala – mistica iudaica – sfideaza intelegerea rationala a omului modern, nedumereste, provoaca si, in ultima instanta, fascineaza.


De unde emana fascinatia? Din insusi universul straniu al Cabalei, spune Gershom Scholem, un univers in care nu exista notiuni intelectuale obisnuite si nici macar categorii mistice familiare, ci simboluri inchise, in aceste simboluri s-au contopit inextricabil, de-a lungul veacurilor, doua tipuri de experiente: experientele psihologice ale misticilor evrei si experienta istorica a comunitatii lor. In Cabala, scrie Scholem, „legea Torei a devenit simbol al legii universale, si istoria poporului evreu – simbol al procesului universal“. Iar confluenta lumii imaginative cu faptele istoriei defineste o „psihologie istorica“ specifica atat Cabalei, cat si iudaismului in ansamblu.

Folosind ca ipoteza de lucru aceasta ultima idee, studiile reunite de Scholem in volumul de fata alcatuiesc cea mai cuprinzatoare si serioasa analiza a misticii iudaice de care dispunem astazi.

traducere de Nora Iuga

Info
Gershom Scholem
Detalii produs
Gershom Scholem
Gershom Scholem Nascut la Berlin, Gershom Scholem (1897–1982) a emigrat in Palestina in 1923, iar incepand cu 1933 a fost profesor de mistica la Universitatea Ebraica din Ierusalim. In 1968 a fost ales presedinte al Academiei Nationale de Stiinte din Israel.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.