Închide Close
Caietele timpului

Editura Humanitas

Alexandru Dragomir, Caietele timpului

„Gramatical, am un subiect, timpul, despre care afirm ca trece. Logic, la fel: am ceva numit timp care are atributul ca trece. Numai ca nu timpul trece, ci timpul este trecere. Ce altceva pot intelege intai prin timp decat insasi trecerea? Trecerea este timpul, si anume trecerea fundamentala, care cuprinde si face cu putinta orice alta trecere, cum ar fi miscarea, de pilda. Timpul se deosebeste fundamental de orice trecere fenomenala, tocmai fiindca o fundamenteaza.“

„Acum-ul este instantaneul numit existenta al unei treceri continue.“ Volumul de fata contine insemnarile despre timp pe care Dragomir le-a facut, de-a lungul a peste 50 de ani (1948-2000), in mai multe caiete. Ontologia lui Noica si aceste caiete - pe care Dragomir nu le-a aratat nimanui - sunt cele mai importante pagini din filozofia romaneasca a secolului XX.

Despre Alexandru Dragomir

ALEXANDRU DRAGOMIR s-a născut în 1916 la Zalău. După absolvirea studiilor de drept şi filozofie la Universitatea din Bucureşti (1933-1939), pleacă la Freiburg pentru a-şi da doctoratul în filozofie cu Martin Heidegger. Rămâne la Freiburg vreme de doi ani (1941-1943), dar, în preajma susţinerii doctoratului, este rechemat în ţară şi trimis pe front. După 1948, din cauza conjuncturii istorice, devine un filozof clandestin: este cunoscut într-un cerc foarte restrâns şi nici măcar prietenii nu ştiu dacă preocupările sale filozofice se concretizează sau nu într-o operă. Moare în 2002 fără să fi publicat vreodată ceva. Abia după moartea sa ies la iveală „caietele Dragomir“ conţinând un uimitor exerciţiu de gândire solitară. Debutează postum cu volumul Crase banalităţi metafizice (Humanitas, 2004; ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu şi Cătălin Partenie). I-au mai apărut (tot la Editura Humanitas), în 2005, cel de al doilea volum, Cinci plecări din prezent. Exerciţii fenomenologice (ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu), în 2006, Caietele timpului (ediţie îngrijită de Bogdan Mincă şi Cătălin Partenie), iar în 2008, Seminţe (ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu şi Bogdan Mincă). Revista Studia Phaenomenologica i-a dedicat un număr (IV, 3-4, 2004) ce conţine comentarii (în franceză, germană şi engleză) despre personalitatea şi opera sa, precum şi o serie de texte ale lui Dragomir traduse în franceză şi engleză. Editarea scrierilor originale ale lui Alexandru Dragomir se încheie cu Meditaţii despre epoca modernă.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Caietele timpului
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 436
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1332-0
  • ISBN-10: 973-50-1332-0
  • Colecție: Seria de autor Alexandru Dragomir
  • Autor: Alexandru Dragomir

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact