Calatorul heruvimic

Angelus Silesius

Calatorul heruvimic

Humanitas, Poezie, Religie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

La jumatatea secolului al XVII–lea, intr–o tipografie vieneza aparea o carte de poezie mistica al carei titlu baroc se poate reda astazi simplu prin Sensuri rimate. Autorul, Angelus Silesius, pe numele sau adevarat Johannes Scheffler, isi va retipari epigramele in 1675, sub titlul cunoscut astazi: Calatorul heruvimic.


Versurile, de o incredibila actualitate, poarta amprenta unui spirit scormonitor, solitar, nesupus si plin de dragoste. Nu trebuie sa ne miram ca adancimile ascunse in tiparul rigid, ascetic al alexandrinului, impacat cu elasticitatea senzuala a metaforei, au atras mai tarziu spirite precum Leibniz, Schopenhauer, Hegel, Heidegger, Jung. Asezand remarcabila traducere a Ioanei Parvulescu in fata textului original, actuala editie – care cuprinde Cartea intai, scrisa, se pare, in numai patru zile – ii ofera cititorului roman o prima intalnire cu figura misterioasa a lui Angelus Silesius. Alaturi de „calatorul heruvimic“, acesta are ocazia sa treaca, la capatul calatoriei spirituale, puntea dintre terra incognita si terra lucida.
traducere de Ioana Parvulescu

Info
Angelus Silesius
Detalii produs
Angelus Silesius
Angelus Silesius Johanes Scheffer se naste la Breslau in 1624. Isi ia doctoratul in filozofie si medicina la Padua, iar in 1648 devine fizicianul curtii printului de Oels in Silesia. In 1653 este primit in Biserica Catolica primind numele de botez Angelus, la care adauga supranumele Silesius. Prin acest nume ii vor fi cunoscute scrierile.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.