Închide Close
Canisul divei

Editura Humanitas

Helmut Krausser, Canisul divei

În colecția Cartea de pe noptieră

Diavolul (sau un pacient nebun?), o divina diva (Maria Callas) si o psihiatra - acesta este triunghiul amoros al cartii, compus din personaje cu enorme posibilitati literare. Pacientul se indragosteste de Maria Callas, Maria Callas se indragosteste, cum stim, de Onasis si psihiatra se indragosteste, ca sa se inchida triunghiul, de diavolul-pacient. Iar lucrul acesta, oricum ai intoarce-o, nu e deloc recomandabil. Mai apar in poveste si un important canis negru, un parc, un sot, cateva nopti de hoinareala si niste taieturi din ziar cu vesti despre morti catastrofice. Ce au in comun cele trei personaje? Sunt obligate sa fie, orice ar simti si oricat de greu le-ar fi, la inaltimea rolului lor supraomenesc. Publicul nu admite slabiciuni sau greseli, nici de la cantaretii de opera, nici de la medici si nici macar de la diavol. Recomandarea criticului: Un disc cu Maria Callas ascultat inainte de a incepe cartea sau dupa terminarea ei dubleaza bucuria lecturii.

Despre Helmut Krausser

„Dragoste, mit, moarte – imi place sa le aduc in vremea noastra“, afirma scriitorul german Helmut Krausser, nascut in 1964 la Esslingen, in peisajul melancolic-legendar al fluviului Neckar. La douazeci de ani duce o existenta boema, cu toate avantajele literare si dezavantajele reale ale acesteia. A inceput studii de arheologie, de teatrologie si de istorie a artei, fara a le incheia insa, apoi a trait cativa ani din ajutor social si angajari temporare, avand o viata de cvasi-homeless. A fost actor, paznic de noapte, figurant in spectacole de opera, solist intr-o formatie de muzica pop, spicher la radio si jurnalist. Debuteaza editorial in 1989 cu romanul Konige uber dem Ozean (Regi peste ocean) si scrie apoi, constant, roman, povestiri, poezie, fragmente de jurnal. In 1993 se casatoreste, publica romanul Melodien (in care apare ca personaj sotia lui) si obtine cunoscutul premiu Ingeborg Bachmann. A scris, de asemenea, teatru, librete de opera si scenarii de film, a compus muzica. Cartea Canisul divei, al carei titlu original este Der grose Bagarozy (Marele Bagarozy), a fost ecranizata in 1999. In prezent, Helmut Krausser traieste din scris, la Munchen. Opera principala: Proza: Konige uber dem Ozean (1989), Spielgeld (1990), Fette Welt (1992), Melodien (1993), Thanatos (1996), Der grose Bagarozy (1997), Schweine und Elefanten (1999), Schmerznovelle (2001), Wenn Gwendolin nachts schlafen ging (2002), Ultrachronos (2003) si jurnale. Poezie: Gedichte 79-99 (1999), Strom 99-03 (2003). Teatru: Lederfresse (1994, jucata pe 200 de scene ale lumii si care, in ianuarie 2004, a avut premiera si la Beijing), Diptychon-Dienstag/ Mittwoch si Mindestens haltbar bis Ende (1999), Denotation Babel (2003) s.a.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Canisul divei
  • An apariție: 2005
  • Ediție: I
  • Pagini: 192
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0908-0
  • ISBN-10: 973-50-0908-0
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Autor: Helmut Krausser
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Redactare: Ioana Pârvulescu, Andrei Anastasescu
  • Traducere: Rodica Mihaela Netoiu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact