Capitalismul. Logica libertăţii

Empty input file /var/www/vhosts/humanitas.ro/httpdocs/files/tome/cover/cache/978-973-50-3565-5.promo.jpg @ error/jpeg.c/JPEGErrorHandler/297

Cosmin Marinescu (coord.)

Capitalismul. Logica libertăţii

Humanitas, Eseistică / Colectia: Eseu

Embed:

Cartea anului 2013 la Gala Wall-Street.ro

Capitalismul. Logica libertăţii este o carte excepţională, iar eu sunt încântat de faptul că publicul român beneficiază de ea. Confruntarea dintre capitalism şi intervenţionism constituie dezbaterea esenţială a epocii noastre, prin efectele pe care le are asupra vieţii fiecăruia dintre noi. Bazându-se pe o analiză economică dintre cele mai riguroase, precum şi pe principii etice universale, acest volum ne pune la dispoziţie instrumentele intelectuale cu ajutorul cărora poate fi înţeleasă funcţionarea unei societăţi a oamenilor liberi. Cartea trece în revistă, cu o preocupare constantă pentru claritate şi rigoare, majoritatea problemelor economice fundamentale. Orice cetăţean care îşi doreşte cu adevărat să înţeleagă ceea ce se întâmplă atât în lume, cât şi în România ar trebui să parcurgă această carte, care poate deveni un real companion intelectual.“ (Pascal SALIN, profesor emerit de economie la Universitatea Paris-Dauphine, fost preşedinte al Societăţii Mont Pèlerin)

„Colapsul socialismului de tip sovietic nu a eliminat nevoia de a apăra libertatea individuală şi mai ales libertatea economică. În orice ţară independentă şi democratică există numeroşi indivizi şi grupuri de indivizi care demonizează piaţa şi care cer tot mai apăsat intervenţia statului. Dacă ar avea câştig de cauză, şi libertatea, şi dezvoltarea economică ar avea de suferit. Autorii acestei cărţi, pe de o parte, denunţă anumite concepte şi idei care justifică expansiunea statului, iar pe de altă parte lansează o temeinică apărare a libertăţii economice. Sunt exponenţi ai Şcolii austriece de economie, adevăratul curent de gândire pro piaţă liberă din ştiinţele economice şi filozofia politică.“ (Leszek BALCEROWICZ, profesor de economie la Warsaw School of Economics, fost guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei)

„Şi în România, şi în Ungaria, sondajele arată că marea majoritate a populaţiei consideră că vechiul regim era mai bun decât cel actual. Sarcina importantă de a arăta de ce acest verdict este greşit le revine şi specialiştilor în ştiinţele sociale şi economice. Inspiraţi de gândirea lui Mises şi a lui Hayek, ataşaţi ideii de libertate şi demonstrând o cunoaştere cu totul deosebită, Marinescu, Jora şi ceilalţi coautori evidenţiază multiplele beneficii ale economiei de piaţă. Instructivă este şi argumentaţia privitoare la filozofia ştiinţei: autorii se opun cu desăvârşire fenomenului larg răspândit de relati-vizare a adevărului ştiinţific.“ (János KORNAI, profesor emerit de economie la Universitatea Harvard şi Universitatea Corvinus din Budapesta)

  Citeşte câteva pagini

  „Capitalismul. Logica libertăţii, cartea anului 2013 la Gala Wall-Street.ro“ (HotNews.ro, noiembrie 2013)

Info
Cosmin Marinescu (coord.)
Detalii produs
Cosmin Marinescu (coord.)
Cosmin Marinescu (coord.)

COSMIN MARINESCU, 36 de ani, este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este autor şi coautor a mai multe cărţi (cum ar fi Instituţii şi prosperitate. De la etică la eficienţă, Libertate economică şi proprietate), articole şi studii ştiinţifice, fiind distins cu premii pentru activitatea publicistică.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.