Închide Close
Capitalismul si istoricii

Editura Humanitas

Friedrich A. Hayek, Capitalismul si istoricii

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Societatea civilă

Volumul coordonat de F. A. Hayek a avut, deopotriva la aparitie (in 1954) si la fiecare reeditare sau traducere, soarta marilor carti: a fost aparat si atacat cu egala pasiune, dar nu a lasat pe nimeni indiferent. Motivul e simplu. Capitalismul si istoricii demonteaza cu argumente clare si viguroase o conceptie adanc inradacinata in opinia comuna – o „axioma istorica“ pe care generatii intregi si-au insusit-o din manuale, impreuna cu Marx, cu fabianistii, cu grosul intelectualitatii (de stanga, centru si dreapta), cu ecologistii, cu avocatii contemporani ai societatii civile, ba chiar si cu majoritatea liberalilor – toti impartasim viziunea dickensiana potrivit careia in Anglia „capitalismului primitiv“ era o vale a plangerii, plina de fabrici mohorate in care erau exploatati la sange muncitori (inclusiv copii!), alungati de industrializare din raiul societatii agrare traditionale si aruncati in mahalalele marilor orase... Autorii volumului propun o imagine complet noua: Revolutia industriala a initiat „cercul virtuos“ al cresterii economice bazate pe consumul de masa, principalii sai beneficiari fiind, pentru prima oara in istorie, oamenii de rand. Iar greseala initiala de perceptie a intelectualilor independenti, perpetuata pana in zilele noastre, e explicabila prin valul romantic care a inundat cultura Europei, gasind ecou in insusi miezul democratiei americane.traducere de Dragos Aligica si Sorin Ionita
Despre Friedrich A. Hayek
Economist austriac eminent, promotor al principiilor liberalismului clasic, distins cu Premiul Nobel pentru economie in 1947. S-a nascut la Viena in 1899 si tot aici si-a luat doctoratele in economie si drept. In 1931 a primit o catedra la London School of Economics, iar sapte ani mai tarziu a devenit cetatean britanic. Din 1950 pana in 1961 a predat la Universitatea din Chicago, apoi a fost profesor de economie la Albert-Ludwig-Universitat din Freiburg. A murit in anul 1992. The Road to Serfdom (Drumul catre servitute, Humanitas, 1997) a aparut in 1944 si a reprezentat inceputul unei lungi perioade in care interesul lui Hayek pentru analiza economica s-a combinat cu studii constitutionale, cu o ampla perspectiva asupra istoriei, a vietii sociale. Cele mai importante momente, in acest sens, le reprezinta cartile sale The Constitution of Liberty (1960) si trilogia Law, Legislation and Liberty (publicata in anii '70). Prin aceste lucrari, Hayek a consacrat renasterea liberalismului clasic in veacul al XX-lea.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Capitalismul si istoricii
  • An apariție: 1998
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 184
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0817-9
  • ISBN-10: 973-28-0817-9
  • Colecție: Societatea civilă
  • Domeniu: Știinţe sociale & politică
  • Autor: Friedrich A. Hayek

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact