Caragiale si Caragiale

Florin Manolescu

Caragiale si Caragiale

Humanitas, Critică și Istorie Literară, Lucrări De Referinţă / Colectia: Tratate/Referinţe

Embed:

E Anul Caragiale: 150 de ani de cand nepotul placintarului se nastea in comuna Haimanale, si 90 de ani de cand mostenitorul Momuloaiei murea, in exil voluntar, la Berlin. In inghesuiala comemorarilor, ni s-a parut ca cel mai frumos omagiu pe care i l-am putea aduce ar fi sa publicam o carte despre el si epoca lui. Nu insa orice fel de carte, ci una pe care Nenea lancu insusi s-o fi citit cu sufletul la gura si, de ce nu, cu zambetul pe buze.


Cartea lui Florin Manolescu, aparuta intr-o prima editie acum aproape douazeci de ani si epuizata in timp record, raspunde, credem, de minune acestui deziderat. Caci nu e putin lucru – si-ar putea spune eroul ei, cintind-o – sa cuprinzi in trei sute de pagini opera unui autor impatimit de piste false, cu scrieri in genuri atat de diverse precum
poemul de ampla respiratie, comedia suculenta, proza scurta sau simpla notita de jurnal. Dupa cum nu e chiar la indemana sa dai seama de gustul si moravurile unei intregi epoci, mai ales cand e vorba de epoca moderna in care traim cu totii de mai bine de un secol. In lipsa lui Caragiale, atat de prezent printre noi totusi, ii ramane desigur cititorului sa spuna daca alegerea noastra a fost buna.

Info
Florin Manolescu
Detalii produs
Florin Manolescu
Florin Manolescu S-a nascut la 11 ianuarie 1943 la Bucuresti. Studii de filologie romana si germana la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (1963–1968). Din 1968 pana in 1990, asistent la Catedra de literatura romana a aceleiasi facultati, conferentiar din 1990. Din 1993 lector, din 1995 profesor la Seminarul de romanistica al Universitatii Ruhr din Bochum, Germania.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.