Cartea aurului

Galia Maria Gruder

Cartea aurului

Humanitas / Colectia: Humanitas practic

Embed:

Povestea aurului este la fel de veche ca istoria omenirii si originile miturilor despre aur pot fi gasite pe toate continentele. Rar, fastuos, inalterabil, usor de prelucrat, aurul a devenit pe intreaga planeta un simbol al puterii si bogatiei. Pentru ca i s-au atribuit calitati divine, s-a nascut o mistica a aurului. Iar dorinta de a poseda pretiosul metal al zeilor a trezit patimi teribile, urmate adesea de nelegiuiri si crime. Exista un aur „bun“ si un aur „malefic“, si ambelor li s-a consacrat o vasta literatura.

In aceasta carte cadou de mici dimensiuni, autoarea a ales, ca fragmente semnificative din milenara poveste a aurului, acele secvente de început, aflate la limita dintre mit si istorie, referitoare la civilizatiile antice din bazinul mediteranean. Vom citi despre vechile expeditii dupa aur, cum a fost cea a argonautilor, despre folosirea aurului pentru confectionarea obiectelor liturgice, mentionata in Vechiul Testament, ori despre aurul transformat, potrivit Noului Testament, in dar aniversar; si vom afla ce rol a jucat aurul în vechea istorie a meleagurilor noastre.Cartea aurului e ilustrata cu imaginile unor exponate unicat de aur nativ si obiecte antice din aur, existente în muzeele din Bucuresti, Baia Mare si Brad.

Info
Galia Maria Gruder
Detalii produs
Galia Maria Gruder
Galia Maria Gruder Galia Maria Gruder a copilarit la conacul mosiei parintesti din Basarabia, indrumata indeaproape de tatal ei. La fel ca el, urma sa aiba o dubla vocatie: stiinta exacta si cultura umanista. A studiat concomitent chimia industriala la Politehnica si filologia moderna la Universitate, in Bucuresti.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.