Cartea fenomenelor damnate

Charles Fort

Cartea fenomenelor damnate

Humanitas, Alte Domenii / Colectia: Enigmele Terrei

Embed:

Cu multe decenii inaintea atator autori de succes aparuti in a doua jumatate a secolului XX, Charles Fort (1874–1932) a explorat toate zonele obscure ale istoriei scrise si nescrise. Inca din 1908, el renuntase la taxidermie si jurnalism. Consacrandu-se unei pasiuni tiranice care il impingea catre misterele lumii in care ne e dat sa traim. Asa se face ca, la Biblioteca Municipala din New York sau la British Museum, el a parcurs un numar impresionant de volume si publicatii stiintifice, de ziare si reviste, in cautarea unor fapte stranii sau de-a dreptul neverosimile. Dorinta de a extrage din aceste publicatii fapte, idei, teorii, ipoteze l-a determinat sa acumuleze, sistematic, cunostinte in domenii extrem de variate: aeronautica, sociologie sau magnetism.


Extraordinarul sau efort s-a concretizat in 40000 de fise, redactate cu abrevieri doar de el intelese. In sfarsit, in 1919 a aparut primul si cel mai cunoscut dintre textele care inmanuncheaza intamplarile selectate, supuse unor interpretari surprinzatoare: Cartea fenomenelor damnate. Eruditia, bizareria aparenta a preocuparilor, contestarea uneori sarcastica a dogmelor stiintei traditionale au determinat reactii contradictorii, de la negarea oricarui merit pana la elogierea fara rezerve a autorului. Asa cum afirma un comentator al sau in 1919, „a-l citi pe Charles Fort inseamna a calari pe o cometa“.
traducere de Elena I. Burlacu

Info
Charles Fort
Detalii produs
Charles Fort
Charles Fort Cu decenii inaintea unor autori de succes ca Peter Kolosimo, Robert Charroux si Erich von Daniken, Charles Fort (1874–1932) a cercetat un numar impresionant de publicatii, in cautarea unor fapte stranii sau de-a dreptul neverosimile. Dupa Cartea fenomenelor damnate (1919), sub semnatura lui au aparut New Lands (1923), Lo! (1931) si Wild Talents (1932).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.