Cartea preşedinţilor

Vladimir Tismăneanu, Cristian Pătrăşconiu

Cartea preşedinţilor

Humanitas, Convorbiri / Colectia: Convorbiri/Corespondenţă/Portrete

Embed:
Pret: 26.01

Cristian Pătrăşconiu: Cu ce personaje din literatură seamănă preşedinţii României de după 1989?
Vladimir Tismăneanu: Iliescu cu Macbeth, Constantinescu cu Hamlet, Băsescu cu Henric V.

Cristian Pătrăşconiu a găsit în Vladimir Tismăneanu cel mai potrivit interlocutor pentru o convorbire pe tema preşedinţilor României. Despre Gheorghiu-Dej (preşedinte al Consiliului de Stat) şi Nicolae Ceauşescu (devenit preşedintele RSR), politologul a scris studii şi cărţi. Pe cei trei preşedinţi de după 1989, Vladimir Tismăneanu nu i-a urmărit doar de la distanţă – a avut ocazia să-i cunoască direct. De aceea, în Cartea preşedinţilor, analiza se combină incitant cu detalii biografice ţinând de „lumea secretă a nomenclaturii“, cu observaţii de psihologie surprinse pe viu, cu anecdote inedite.

Cartea preşedinţilor curge cursiv şi sistematic. De la Ceauşescu la Băsescu, dar trecând în revistă şi interimari, şi potenţiali ocupanţi ai fotoliului de la Cotroceni, ori numai parţial asimilabili, precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, preşedinţii României vin şi ies din scenă în ordine cronologică. Cartea preşedinţilor este un titlu de că­pă­tâi al acestor ani, o spun de la bun î­n­ce­put. Este tabloul cel mai pregnant al de­ce­niilor postcomuniste, pe care le eva­lu­ea­ză din­tr-o perspectivă per­so­na­lă transparent asumată (ace­ea anticomunistă) şi pe baza unui element-cheie în în­ţe­legerea României din toate timpurile: profilul li­derilor.“ (Tania Radu, Revista 22)

„Vladimir Tismăneanu a studiat îndeaproape atât epoca Gheorghiu-Dej cât şi epoca Ceauşescu. Stau mărturie cărţile sale, cele mai semnificative în acest sens fiind Fantoma lui Gheorghiu-Dej şi Stalinism pentru eternitate. Nu i-a cunoscut personal nici pe Dej, nici pe Ceauşescu, dar pe lângă documentele de arhivă, a beneficiat, în operaţiunea de investigare a specificului dictaturilor lor, de accesul la numeroase mărturii directe şi indirecte, orale, ba chiar anecdotice, venite dinspre apropiaţii celor doi, oameni care într-un moment sau altul al vieţii lor s-au intersectat cu familia politologului. Lucrul acesta transpare în Cartea preşedinţilor, amestecul de analiză obiectivă, cu mijloacele specifice profesionistului de maximă calificare, dar şi de readucere aminte a unor aspecte aparent de «mică istorie» de revizitare a «lumii secrete a nomenclaturii» făcând lectura agreabilă. Căci – trebuie subliniat acest lucru – Cartea preşedinţilor nu e una rece, distantă, scrobită, ci una vie, palpitantă chiar, evitându-se însă pericolul căderii în cancan.“ (Mircea Morariu, Adevărul)

  Citeşte câteva pagini

  Mircea Morariu, „Cartea unor eşecuri“ (Adevărul, iulie 2013)

  Vlad Mihăilă, „Cartea preşedinţilor“ (Historia.ro, iunie 2013)

Tania Radu, „Ţara preşedinţilor“ (22, iulie 2013)

Info
Vladimir Tismăneanu
Cristian Pătrăşconiu
Detalii produs
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

VLADIMIR TISMĂNEANU (n. 4 iulie 1951, Brașov) a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.