Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava

Franz Rosenzweig

Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava

Humanitas, Filozofie / Colectia: Phi

Embed:

„Prolegomena postuma la Steaua izbavirii (1921) – una dintre marile carti de filozofie ale secolului nostru – Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava a ganditorului evreu Franz Rosenzweig, autor atat de mult discutat la ora actuala, este, din punct de vedere stilistic, un desavarsit exemplu de filozofie literara.

Accesibilitatea si concretetea acestui text de «popularizare» nu disimuleaza insa decat imperfect miza filozofica revolutionara a gandirii autorului sau. Carticica reprezinta provocatoarea si neconventionala introducere la o «noua gandire» care sa depaseasca absolutismul, totalitarismul si saracia lingvistica abstracta din gandirea «bolnava» a metafizicii clasice de origine elina. Plecand de la experienta concreta a revelatiei biblice, ea schiteaza o noua modalitate de gandire istorica si gramaticala, etica si liturgica, o gandire «sanatoasa» a transcendentei si alteritatii, fiind un veritabil manifest pentru actualitatea transcendentei si fecunditatea pragmatica a revelatiei, a experientei etice si religioase biblice.“

Ioan l. Ica jr.
traducere de Ioan I. Ica jr.

Info
Franz Rosenzweig
Detalii produs
Franz Rosenzweig
Franz Rosenzweig S-a nascut in 1886 la Kassel, intr-o familie de evrei germani, burghezi si asimilati. Face studii de medicina, istorie si filozofie la Gottingen, Freiburg si Berlin, incheindu-le, in 1912, cu teza de doctorat Hegel si statul. In 1913 redescopera iudaismul ca alternativa spirituala la criza filozofiilor epocii.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.