Casa lui David

Dumitru Nicodim

Casa lui David

Humanitas, Literatură / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Roman autobiografic, Casa lui David se focalizeaza asupra figurii tatalui, personaj proiectat intr-o lume aflata sub semnul parabolelor biblice, dar si cazuta sub timpul schilodirii satului - colectivizarea. Refuzand sa-si piarda pamantul, David ajunge la inchisoare, este batut, persecutat, dar nu inceteaza sa se opuna legilor unui stat pe care nu-l recunoaste, isi cultiva cu tenacitate pamantul, devenit poligon de aplicatii militare. Impotriva intregului sat si a autoritatilor, rezista cu incapatanare, avand ca singur sprijin credinta. Secta careia ii apartine - Martorii lui lehova - ii interzice orice inregimentare in social. Urmarea e coplesitoare: cei noua copii minori ii sunt rapiti si trimisi la orfelinat.


De la Ilie Moromete, eroul romanului lui Nicodim este, probabil, cel mai tragic si mai viguros personaj din literatura satului romanesc.

Info
Dumitru Nicodim
Detalii produs
Dumitru Nicodim
Dumitru Nicodim S-a nascut in 1951, in comuna Jurilovca. A crescut la Casele de copii din Navodari si Tulcea. Dupa absolvirea Facultatii de Energetica a lucrat pe santierele hidrocentralelor de pe raul Olt, in perioada 1983–1989, fiind sef de santier la hidrocentrala Rusanesti. Este doctor in energetica (1989) si autor a numeroase inventii si inovatii, carti si articole de specialitate.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.