Catre sanatatea perfecta

G. Bratescu

Catre sanatatea perfecta

Humanitas, Istorie, Medicină, Sănătate / Colectia: Tratate/Referinţe

Embed:

Incoltita de timpuriu in mintea omului, ideea sanatatii perfecte, ca si corolarul ei: viata lunga si fericita, au capatat de mult drept de cetate in imaginarul european, in jurul ei s–au tesut mituri si legende, s–au scris pagini exaltate si au avut loc dezbateri aprinse; un intreg gen literar – utopia – i-a consacrat un loc aparte in cadrul temei sale predilecte: descrierea unei inchipuite societati ideale. Mai mult chiar, preschimbate in ideologii, utopiile au incercat, inca din secolul trecut, sa organizeze intreaga viata a omului dupa reguli menite sa-i asigure intrarea pe taramul tuturor fagaduintelor – in randul carora robustetea fizica si sanatatea fara fisura nu erau dintre cele mai putin importante.


Despre toate aceste plasmuiri ale mintii omenesti, ca si despre gravele deformari petrecute o data cu intruparea lor, despre reactia spiritului in fata acestor vagi si iluzorii proiecte devenite chingi ce–au mutilat viata fireasca a omului, vorbeste cu competenta si aplicatie, dar si cu un irepresibil zambet, cartea doctorului Gh. Bratescu, recunoscut specialist in istoria medicinei. De la Platon si profetii Bibliei la autorii de utopii din Renastere, de la teoreticienii societatii ideale la ideologii care i–au trasat contururile, de la satirele secolului al XVIl-lea la contrautopiile secolului XX, Gh. Bratescu realizeaza un tablou exhaustiv – primul in literatura romana de specialitate – al tuturor visurilor si cosmarelor nascute din ideea perfectei sanatati. Un tablou care are deopotriva valoarea unui avertisment adresat mileniului care urmeaza.

Info
G. Bratescu
Detalii produs
G. Bratescu
G. Bratescu S-a nascut la 16 iunie 1922, la Valenii de Munte. Dupa absolvirea in 1941 a Colegiului National „Sf. Sava“ a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti, obtinand titlul de doctor in 1949. Membru al U.T.C. (1944) si al P.C.R. (1945). Secretar general al Frontului Democrat Universitar Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (1946–1948).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.