Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

José Ortega y Gasset

Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

Humanitas, Eseistică, Filozofie / Colectia: Seria Eseu

Embed:

Volumul de fata reuneste doua opere capitale ale lui Ortega: Ce este filozofia? si Ce este cunoasterea?, cursuri tinute la Universitatea din Madrid intre 1929 si 1931, publicate postum. Ele adancesc expunerea sistemului filozofic al ganditorului spaniol, conturat inca din prima sa carte (Meditatii despre Don Quijote, 1914). Filozofia ratiovitalismului isi afla aici o expresie inechivoca si transanta. Autorul pune in discutie intreaga istorie a filozofiei de pana la el, in scopul unei „reforme radicale“ a acestei discipline, scop suprem al intregii sale opere.
„Nu-mi propun sa fac o introducere elementara in filozofie, ci exact contrariul. Avem sa luam ansamblul filozofiei, filozofarea insasi, si avem sa-l supunem unei analize riguroase. De ce oare exista in lumea oamenilor fauna aceasta ciudata a filozofilor ? De ce oare printre gandurile oamenilor exista ceea ce numim «filozofiile»? [...] Trebuie sa ma straduiesc sa fiu inteles de toti, deoarece cred ca politetea filozofului e claritatea.“

Jose Ortega y Gasset
traducere de Sorin Marculescu

Info
José Ortega y Gasset
Detalii produs
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.