Chenzine literare

Tania Radu

Chenzine literare

Humanitas, Eseistică / Colectia: Eseu

Embed:
Pret: 37.57

„Ce bine că există şi Tania Radu în peisajul criticii literare româneşti! Şi ce surprinzător că, după 35 de ani de scris la două săptămâni o dată, la «chenzină», îşi strânge abia acum, pentru prima dată, un volum de texte alese, care au trecut proba timpului. A rezultat un memorial de istorie literară, nu numai pentru că domină jurnalele şi memoriile, ci şi pentru că e o carte cu valori morale, o carte cu coloană vertebrală. Criticul adevărat, la fel ca politicianul adevărat, are spirit de sacrificiu şi se pune discret în slujba celorlalţi. Criticul adevărat se abţine să se îmbete cu putere şi s-o cultive, să linguşească şi să se răzbune. Criticul adevărat, la fel ca politicianul adevărat, e o raritate. Tania Radu este un critic adevărat.“ (Ioana PÂRVULESCU)

Chenzinele literare sunt rezultatul unei constatări târzii, aceea că, alegându-mi din mers subiectele, am selectat fără să vreau îndeosebi cărţi care aduc cumva mărturie. Unele sunt mărturii directe, adică memorii, jurnale, corespondență, reconstituiri, capabile să extragă, dintr-o zestre risipită dramatic, principii ale reasamblării noastre morale. Altele sunt descărcări literare acute, uneori violente, oricum posttraumatice, ale aceleiași experiențe, dar în forma prozei care se scrie azi.“ (Tania RADU)

  Citeşte câteva pagini

  Cosmin Ciotloş, „O istorie cu creşteri şi descreşteri“ (România literară, august 2014)

  Medeea Stan, „Criticul literar Tania Radu, despre Mircea Cărtărescu: «În scrisul lui, pasta vieţii devine mereu, inevitabil, poezie»“ (Adevărul, iunie 2014)

Info
Tania Radu
Detalii produs
Tania Radu
Tania Radu

TANIA RADU a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu" din Bucureşti (secţia pian), dar a absolvit în 1976 Facultatea de Limba şi Literatura română a Universităţii din Bucureşti. A fost apoi, pe rând, profesor în comuna Glina, redactor la secţia culturală a revistei Flacăra, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.