Închide Close
Confesiuni

Editura Humanitas

Sfântul Augustin, Confesiuni

În colecția Paradigme

Confesiunile reprezinta, alãturi de Cetatea lui Dumnezeu, opera fundamentala a Sfantului Augustin. Scrise spre anul 400, cand era de cinci ani episcop al Hipponei, ele contin istoria spirituala a sfantului, formarea gandirii sale si initierea sa misticã – repere articulate, deopotriva, intr-o mare opera filozofica si o dramatica biografie. Depline si exemplare, mesajul acestor drepte marturisiri continua, peste veacuri, sa uimeasca si sa surprinda. De fapt, timpul n-a facut decat sa vina cu straluciri in plus. Scrise in cursul uneia dintre perioadele cele mai framantate ale istoriei omenirii, Confesiunile definesc, prin dinamica lor mereu actuala, intreaga gandire moderna. Ele sunt o adevarata epopee a convertirii crestine, rezumata in drama interioara a omului, drama in care se exprima toate elementele pasionale si teoretice ale unei asemenea experiente. In cursul unei profunde crize spirituale, Augustin aude o voce: „Ia si citeste!“. El deschide Noul Testament si un pasaj din Epistola catre Romani îl ilumineaza. Era ora astrala a existentei sale. In literatura tuturor timpurilor, rare sunt operele care, cum este aceasta, arata, in unitatea lor indisolubila, evolutia unei experiente speculative in acelasi timp cu cea a unei experiente religioase si omenesti.

Despre Sfântul Augustin

SFÂNTUL AUGUSTIN din Hippo (354–430), cel mai mare dintre părinţii Bisericii latine, s-a născut la Thagaste, în nordul Africii. A studiat şi apoi a predat la Cartagina, Roma şi Milano. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, în 386 s-a întors la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie din Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşti a anului 387. În 389 a revenit la Thagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă. Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filozofice), cele mai cunoscute sunt Confesiunile (400; trad. la Humanitas, 1998, reed. 2005) şi Cetatea lui Dumnezeu (412–427). Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filozofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin apărutela Humanitas: De dialectica (ed. bilingvă; 1991, reed. 2003), Solilocvii (ed. bilingvă; 1993), De magistro (ed. bilingvă; 1994), De doctrina Christiana (ed. bilingvă; 2002), De libero arbitrio (ed. bilingvă; 2004), Despre îngeri şi oameni (2005), Despre adevărata religie (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Confesiuni
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia a II-a
  • Pagini: 620
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1047-x
  • ISBN-10: 973-50-1047-x
  • Colecție: Paradigme
  • Autor: Sfântul Augustin
  • Traducere: Gheorghe I. Șerban

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact